Тайните на апетита – health.bg – Здравето от А до Я – Хранене и диети – здраве, апетит, хранене, диета, хормони, калории

46
Добави коментар
boreca6
boreca6

Тайните на апетита

health.bg
12-09-2011

Апетитът е невероятно сложна система, която дори учените все още не са разгадали напълно. Той е един от най-основните ни инстинкти.

За да оцелеят като вид, хората имат нужда главно от 2 неща – да си осигурят калории, за да поддържат организма си, и да намерят партньор, за да се възпроизвеждат, казва професорът по биохимия Стивън Райли от университета в Кеймбридж. Това поведение е залегнало дълбоко в природата на всички хора.

В първата част на статията ви запознахме с три от тайните на апетита. Ето ги и останалите:

ЗАЩО ОТ ХРАНЕНЕТО ПРЕД ТЕЛЕВИЗОРА СЕ НАПЪЛНЯВА

Хората са устроени да се хранят. Въпросът „защо ти се яде” не е естествен. Правилно е да се пита „защо не ти се яде”.

Праотците ни не са знаели кога ще имат отново възможност да си осигурят храна и затова сме програмирани да ядем при всяка възможност.

Апетитът не се определя само от празния стомах, а и от редица външни фактори.

Дори и да сме яли скоро, в определено време на деня огладняваме, защото това е часът, в който обикновено се храним, казва проф. Уордъл.  Интересното е, че това не е свързано с биологичния часовник или навиците на пещерните ни предци. За много хора съществуват места, които стимулират апетита, като например кухнята, където се яде най-често.

Количеството на поеманата храна също зависи от външни фактори. Според проф. Уордъл, хората изяждат по-големи количества, когато знаят, че до следващото хране има много време. Също така, ако ядат в компания или ако не се концентрират върху храната, например докато гледат телевизия, също прекаляват, защото тогава се разсейват и не се вслушват във вътрешните сигнали за заситеност.

При липса на концентрация се губи и удоволствието от яденето и приятното усещане в устата, а част от апетита се задоволява от това усещане, посочва британският диетолог Бриджит Бенелъм.

бутони за социални мрежи