Ягоди в саксия

121
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Ако поднесете на приятелите, дошли да ви погостуват на вилата, току-що набрани ягоди, те ще останат доволни от екологичната гощавка. Но ако нямате вила, а обитавате апартамент в някой многоетажен блок, направо ще изумите гостите си, поднасяйки им ягоди собствено производство, откъснати пред очите им.

За да си направите това удоволствие, трябва първо да осигурите подходящи растения. От отглежданите у нас особено подходящ е сортът Монт Еверест, който цъфти и дава плод през цялото лято, при топла есен – и през октомври. Когато ластуните му не са в досег с почвата, вместо розетки той образува цветоноси. Ягодите месечарки – червени и жълти, също са идеални за целта. Ако не можете да ги намерите, можете да използвате някои от ремонтантните сортове – Редгаунтлет, Хуми Женто, Аврора, Бригадерос. Засадените през пролетта растения скоро ще украсят балкона ви с пищна зелена маса, снежнобели цветчета и накрая – с вкусни плодове.

За ягодовата композиция най-добре подхожда грубо дървено ведро. Ако имате старо каче или буренце – още по-добре. Твърде ефектно изглеждат ягодовите ластуни, когато падат не само отгоре, но и се подават от различни специално пробити отвори. Преди засаждането проверете дали на дъното има дупки за оттичане на водата. Насипете дренажен слой от керамзит (около 5 см) и го покрийте с текстилна материя.Той ще предотврати застоя на влага и ще намали тежестта на конструкцията. Колкото по-дебел е този слой, толкова по-лека ще е тя. (снимка)

Засадете ягодовия разсад на равномерни разстояния в богата почвена смес и окачете съда на подготвеното за него слънчево място. За да имате наистина украшение на балкона, трябва да се грижите добре за ягодите си. Поливайте и подхранвайте редовно и особено внимателно следете за появата на болести и неприятели. Появят ли се, пръскайте с безвредни за хората и домашните животни препарати. Ако през зимата приберете съда на закрито място при температура около 5 градуса, ще се наслажадавате на произведението си целогодишно.

Безопасността на конструкцията трябва да е перфектна. Погрижете се дъното да бъде укрепено здраво, за да не се изсипе някой ден върху компанията. Имайте предвид, че съдът тежи около 17 килограма, ако диаметърът му е 30 см. Затова, ако няма специални приспособления за окачване, внимателно пробийте на еднакво разстояние един от друг 3 отвора. Те трябва да са доста по-ниско от горния край на съда, за да не се счупи. Прокарайте през тях 3 S-образни куки. Окачете на куките 3 здрави вериги, които се съединяват в горния си край. Куката за окачване на тавана или на стената трябва да е монтирана също много здраво.   

Автор: Ана Костова