Пчелно млечице – суперхрана

37
Добави коментар
temi
temi

Пчелното млечице е една от най-ценните естествени природни субстанции, нужни за растежа, регенерацията и запазването на жизнените сили. Отличава се с голямо съдържание на протеини с висока биологична стойност.

Пчелното млечице е гъсто, пастообразно, непрозрачно вещество, отделяно от пчелите-работнички с цел да изхранват пчелата-майка през целия й живот, както и ларвите през първите им 3 месеца.

Пчелно млечице – хранителни качества Пчелното млечице е богато на аминокиселини, които обикновено се срещат в неголямо количество в други храни (лизин, цистин и аргинин) и на подмладяващи нуклеинови киселини. Освен това съдържа голяма доза витамини с най-висока антиоксидантна мощ (А, С и Е), почти всички витамини от групата В както и остатъчни елементи като желязо, калций, мед и силиций.

Пчелно млечице – здравословни качества

Пчелното млечице има специфична структура, която го прави истински еликсир на младостта. Може да регулира хормоналните функции, кръвообращението и общия метаболизъм. Протеините подпомагат функционирането на половите хормони. Декановата киселина стимулира имунната система и образуването на антитела. Повишава работоспособността, намалява отпадналостта и умората, ускорява растежа, подобрява апетита и съня. Пчелното млечице стимулира действието на двата отдела на вегетативната нервна система – симпатиков и парасимпатиков в резултат на което нормализира кръвното налягане. При страдащите от високо кръвно налягане го понижава и обратно. Регулира усвояването на глюкозата в организма и мастната обмяна. Пчелното млечице влияе върху ендокринната система, половата мощ и лактацията. Приемът на пчелно млечице два пъти годишно или по време на възстановяване след прекарана болест доставя на организма силна доза субстанции, които укрепват имунната система и увеличават енергията му. Приемайте пчелно млечице два пъти в годината, в течение на 10-15 дни всеки път, в началото на пролетта и есента. Дозата се приема всеки ден сутрин на гладно. Производството и съхранението на пчелно млечице е трудно. За 5-6 месеца един добре поддържан кошер може да произведе около половин килограм пчелно млечице. Нетрайността му налага непрекъснато да се извлича и съхранява при минусови температури. Смесването му с мед, спомага за запазването му за по-дълго време. 13.09.2011/Биляна Божилова