Домашен кекс от сушени плодове

3
Добави коментар
merunka
merunka

Признаваме си, че печенето на сладкиши не е сред уменията, които сме инкорпорирали до съвършенство в кулинарната си практика. Но пък ароматът на току-що бухнал във фурната кекс не ни оставя място за много избор.

Точно така: този чудесен кейк от сушени плодове тотално спечели адмирациите ни и ни въоръжи с желание да го забъркаме веднага. Въпреки и точно заради предизвикателството с печенето!

Ако вие също нямате сили да му устоите, нека ви запознаем с необходимите за приготвянето му продукти:

100 грама сушени плодове (по избор) 200-250 грама брашно 2 чаени лъжички сода за хляб 200 грама захар 200 грама кисело мляко 120 милилитра растително олио 2 яйца шоколадови пръчици, щипка сол 30 грама натрошени орехи

За глазурата:

100 грама черен шоколад 2 супени лъжи сметана

И готови!

Най-напред потопете сушените плодове в гореща вода, в подходящ съд. Оставете ги да се накиснат за около 20 минути. После ги изцедете и ги сложете да си почиват върху готварска хартия.

В отделна купа последователно разбийте яйцата, захарта, олиото и киселото мляко. Добавете брашното, содата и солта. Сместа трябва да е прилично гъста, готова за успешна трансформация в кекс.

Накрая изсипете плодовете и поръсете щедро с шоколадови пръчици. Намажете с мазнина форма за кекс и изсипете в нея ароматния микс. Поръсете отгоре с натрошените орехи.

Печете в предварително загрята, на 200 градуса фурна, за около 35-40 минути.

Знаете, че първите 20 минути не е разумно да отваряте фурната, защото трябва да дадете шанс на произведението си да бухне добре. После проверявайте дали кексът е готов с клечка за зъби. Когато го извадите, го оставете да се охлади за около 10 минути.

Глазурата забъркайте от черния шоколад и сметаната, като ги смесите добре. Украсете с получения микс сладкиша… Мммм. Вкусно е, нали?

Добрата новина е, че само преди броени дни, на Световния конгрес за ядки и сушени плодове, бе потвърдено официално, че сушените плодове са също толкова богати на витамини и ценни нутриенти, колкото и пресните.

Така че може да консумирате кекса си с двойно удоволствие.