Кои са най-слабо населените държави в света?

5
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Вероятно знаете, че Ватикана е най-малката независима държава в света, при това най-слабо населена. Но знаете ли, че някои от любимите ви туристически дестинации също попадат в класацията за най-слабо населени държави в света? Вижте кои са те.

Не мислете, че най-слабо населените държави в света са безлюдни късчета земя, където животът е замрял и времето е спряло. Наистина някои от тях са такива – подобно на неизследваните тропически острови, принадлежащи към по-голяма островна група. Но по-голяма част от най-слабо населените държави в света са пълноправни и независими териториални единици, чието население се наслаждава на един „по-консервиран” и висококачествен стандарт на живот.

Онези, които сте посетили, вероятно (не) са оставили трайни впечатления в съзнанието ви. Но ако сред първите 10 най-слабо населени държави в света има такива, за които не сте чували досега, то те могат да се окажат следващата вълнуваща дестинация в бъдещите ви планове за пътуване.

Ватикан  – площ 0,44 кв. км и население  832-ма души

Ватикан е суверенна църковна град-държава,  символично заключена с внушителни колонади в сърцето на италианската столица Рим и управлявана от архиепископа на Рим – Папата. Основан през 1929 г., Ватикана се смята за върховен религиозен център от над 1,2 млрд католици по цял свят. През 1984 г. влиза в списъка за Световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Тук можете да видите едни от най-известните произведения на изкуството в света – пръснати на площада „Св. Петър“ и в базиликата „Св. Петър“, в Библиотеката на Ватикана и в Музея на Ватикана. През 2007 г. папската държава се съгласи да стане първата въглеродно неутрална общност (да противодейства на изпуснатия във въздуха въглероден диоксид чрез  засаждане на дървета в градските райони, които да компенсират емисиите на автомобилни газове) чрез залесяване на климатична гора в Унгария.  

Науру – площ 21 кв. км и население 9 322-ма души  

Най-малката островна държава в света. Намира се в южната част на Тихия океан и често го наричат „Приятния остров“. Бивша германска колония и един от най-големите износители на фосфат (благодарение на фосфатната скална структура на острова) в началото на XX в., Науру получава независимост през 1968 г., а до 1977 г. е една от най-богатите страни в света. Територията й се поделя на 14 окръга и е може би единствената държава в света, която няма официална столица, а само фактическа – град Ярен.

Тувалу – площ 26 кв. км и население 10 544 души

Държава от 9 острова, разположени между Хавай и Австралия, във водите на Тихия океан. Британска колония с независим статут в рамките на британската общност (54 суверенни държави по цял свят), която става страна – членка на ООН през 2000 г.  Тувалу е втората държава с най-ниска максимална надморска височина (след Малдивите) – 4,5 м. столицата е остров Фунафути, който е и основният обект на туристически интерес. Там се намира международното летище и е идеално място за практикуване на екотуризъм.

Палау – площ 459 кв.км и население 20 956 души

Група от над 260 острова, намиращи се в лагуна във водите на Тихия океан на около 800 км от Филипините. През 1994 г. става независима след близо 30 години членство в ОН (1948 – 1978 г). Това прави Палау една от най-младите и най-малки суверенни страни в света. Столицата е Нгерулмуд, а административно се поделя на 16 общини. Най-населените острови са Корор (2/3 от населението), Баделбаоб и Ангаур. Имайте предвид обаче едно – водите около Палау са доста опасни, тъй като там плуват множество акули (чийто улов е забранен със закон) и соленоводни крокодили.

Сан Марино – площ 61,2 кв. км и население 30 615 души

Самостоятелна държава, разположена на източния склон на Апенинския полуостров и заобиколена от италианска територия. Смята се, че това е най-старата съществуваща суверенна и конституционна република в света, продължение на монархията, основана на 3 септември 301 г. Административно се дели на 9 общини с общо 43 селища. Столицата е град Сан Марино, а най-голям град – Догана. Счита се, че това е една от страните с най-стабилно икономическо положение и с едно от най-ниските нива на безработица в Европа.

Лихтенщайн – площ 160,5 кв. км и население 35 236 души

Абсолютна монархия, разположена в Алпите в Централна Европа между Швейцария (на запад) и Австрия (на юг), на брега на река Рейн. Това е най-малката, но най-богата немскоговоряща страна в света и единствената, разположена изцяло на алпийска територия. Столицата е Вадуц, най-голям град – Шаан, а административно се поделя на 11 общини. Изключително благоприятна за зимни спортове дестинация, освободена от данъци и силно повлияна от културата на заобикалящите я нации.

Доминика – площ 750 кв. км. и население 72 969 души

Островна държава в Карибско море, част от групата на Малките Антили. Бивша британска колония, днес – независима република (от 1978 г.). Но внимание! Доминика не трябва да се бърка с Доминиканска Република, която е остров в групата на Големите Антили и е втора по големина и население държава (след Куба) в Карибския басейн. Доминика всъщност е десетата най-слабо населена държава в света. Възникването й е в резултат от все още продължаваща геотермална вулканична дейност и на територията й се намира второто най-голямо врящо езеро в света.

На латински името Доминика означава Неделя – денят на откриването му от Христофор Колумб на 3 ноември 1493 г. Столица и най-голям град е Розо, а административно територията се поделя на 10 енории. Заради комбинацията от тюркоазеносиньо море, златисти пясъци, нежни вълни, гъсти джунгли, пълноводни водопади, извори и реки, редки видове растения, животни и птици, и живописни скали, туристите (а и местните) често наричат Доминика „Природния остров на Карибите“.

В челната десетка на най-слабо населените държави в света се нареждат още: