Красива къща сред природата

20
Добави коментар
lucynda
lucynda

15.09.2011 г.

Къщата, разположена сред планинска местност, привлича интерес към своята атрактивна и гъвкава архитектура. Външният й дизайн напомня  по  форма на квадрат, който се състои от два корпуса, вплетени един в друг. Северната фасада прилича на голяма маса, боядисана в бяло, а  в нея е разположена същинската сграда, която е облицована с дървена ламперия. Основната сграда и бялата конструкция се свързват помежду си посредством две веранди, разположени вляво и вдясно.

Обособени жилищни “кубове“ с плосък, хоризонтален покрив

Покривът на къщата е плосък и от него се разкриват великолепни изгледи към заобикалящата природна красота. Собственикът на къщата е любител на астрономията и поради тази причина архитектът е предвидил в плана си и обсерватория. Върху покрива е пристроен плъзгащ се  сегментен прозорец, който се отваря и затваря, приплъзгвайки се по релси, изработени от стомана. В обособеното кътче собственикът е разположил на удобно място своя телескоп и вечер с удоволствие устремява погледа си към звездите.

Входно пространство, повлияно от японския стил

Пространството около входа, което се намира в северната част на къщата, е повлияно от японския стил. Характерни за него орнаменти, които присъстват и в дизайна на този вход, са деликатните и фини извивки на стълбищните парапети, както и филигираните плъзгащи се врати.

Както в целия интериор  на къщата, така и в екстериора й архитектът е комбинирал белия цвят с топлите и меки тонове на дървесината. Плъзгащите се  врати, състоящи се от плоскости от матирано стъкло,  водят към всекидневната стая.

Буков подов паркет във всекидневната стая

“Сърцевината“ на къщата е със семпло и в същото време рационално разпределение– на партерния етаж се намира всекидневната стая, която дели едно обширно и просторно помещение с трапезарията. Двете стаи са визуално разграничени чрез нисък дървен бюфет. Целият под е покрит с буков паркет. Обзавеждането е деликатно – ограниченият брой мебели, които присъстват в интериора, също са  изработени от дърво. Големият вграден дървен шкаф предоставя солидни възможности за съхранение на вещи с изобилието си от  рафтове и малки чекмеджета, покрити със стъклени плоскости. Панорамните прозорци, заемащи повърхността на цялата стена, предлагат красиви природни гледки.

Кухня с отворена проекция и с високи  бар столове

Архитектът е позиционирал в центъра на приземния етаж кухнята с отворена проекция и високите бар столове, като продължение на всекидневната стая и трапезарията. В кухнята се намира и вратата, която води към външната веранда.

Комфортно жилищно пространство под верандата

Верандата със западно изложение има важна функция –  тя се явява като продължение на спалнята на горния етаж, където са разположени удобни шезлонги, които са подходящи за прекарване на нощта върху тях  в топлите летни вечери. Верандата на приземния етаж е обзаведена като същинска всекидневна стая – с ефектни ратанови дивани, с бюфет за приготвяне и сервиране на храна и с дълга маса.