Бактериална вагиноза

5
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Бактериална вагиноза е едно от най-често срещаните интимни заболявания при жените. И въпреки че не е животозастрашаващо, нито се предава по полов път, то често причинява неудобство и дискомфорт на жените, които го имат. За щастие, колкото и сериозно да звучи, състоянието бактериална вагиноза се лекува изключително лесно, бързо и успешно. А поддържането на здравословен начин на живот, както и на правилна интимна грижа, ще й попречат да се превърне в хронично заболяване.

Какво е бактериална вагиноза?За разлика от кандидозата и трихомонозата, които са гъбични инфекции, бактериалната вагиноза е инфекция, причинена от бактерии. Нормално, вагиналната флора на жената се състои от множество „добри” бактерии (наречени лактобацили) и няколко вида „лоши” бактерии (наречени анаеробни). Когато обаче „лошите” бактерии започнат да превземат влагалищната среда и станат повече от добрите, настъпва състоянието известно като бактериална вагиноза. Или иначе казано, бактериална вагиноза се нарича лека инфекция на влагалището, причинена от бактериален дисбаланс в женския организъм.Причини за бактериална вагинозаБактериалната вагиноза не е заболяване, предавано по полов път. То се наблюдава и при жени, които никога не са имали сексуален контакт. Най-често обаче то се наблюдава при зрелите дами, които са сексуално активни и имат месечен цикъл.Като основна причина за бактериална вагиноза специалистите  посочват дисбаланс на pH-то (киселинните нива) на влагалището, който позволява на анаеробните бактерии да се разраснат. А провокатори за това могат да бъдат антибиотиците (които убиват „добрата микрофлора), вътрематочните контрацептиви (диафрагма и спирала), честите вагинални промивки (които изсушават средата), неподходящото бельо и тютюнопушенето. Състоянието бактериална вагиноза е много разпространено и сред жените с анемия, навлезли в менопаузата или такива, които често сменят сексуалните си партньори.

Симптоми за бактериална вагиноза

Според проучаванията около 2 / 3 от жените, които имат бактериална вагиноза, нямат симптоми, които да им го подсказват. Така тя може да се появи по едно и също време с друга вагинална инфекция или с болест, предавана по полов път. От друга страна, сама по себе си бактериалната вагиноза може да е симптом за наличието на други заболявания на половата система.

Все пак, ссновният признак, подсказващ наличие на бактериална вагиноза, е засилното белезникаво или сивкаво течение с остър и неприятен мирис (наподобяващ миризмата на риба), което се отличава от обичайните вагинални секрети. То е особено силно след сексуален акт, а през останалото време може да е придружено със сърбеж, дразнене и парене в и около влагалището. Понякога се чувства и лека болка.

Бактериална вагиноза по време на бременност Бактериалната вагиноза по време на бременност е особено опасно състояние, тъй като може да предизвика преждевременно раждане или раждане на бебе с ниско тегло, инфекция на околоплодната течност, инфекция на матката и маточните тръби след раждането.

В допълнение, неизлекуваната бактериална вагиноза по време на бременността, може да рефлектира и върху здравето на бебето в първите дни след раждането му. Тъй като имунната му система все още е неукрепнала, то ще е много по-уязвимо на бактериите, с които влиза в досег, преминавайки през родилния канал. Ето защо, при първата поява на по-различно вагинално течение или на някакви други тревожни сигнали в областта на слабините по време на бременността, трябва да се потърси незабавна консултация с лекар.

Лечение на бактериална вагиноза

Бактериална вагиноза може да се лекува по два начина – медикаментозно или с природни средства. Медикаментозното лечение се провежда с прием на антибиотици (орално – като таблетки, или вагинално – като крем), но някои от тях имат и странични ефекти. Важно е да се следват точните препоръки на лекаря, а в процеса на лечение двамата партньори да избягват сексуални контакти или да използват презерватив.

Мнозина твърдят, че най-добрият лек за бактериална вагиноза е използването на домашно приготвени илачи, съдържащи незаменими природни блага. Освен че този метод на лечение е по-евтин, по-бърз и по-надежден, той няма да затормози организма с негативните странични ефекти, които имат антибиотиците. Домашно приготвените „отвари” обикновено съдържат силно антиоксидантни и лечебни съставки като чесън, билки и екстракт от чаено дърво. А ето и кои са най-добрите средства за борба с бактериалната вагиноза:

– Кисело мляко – натурално, без плодови примеси! То има собствено ниво на киселинност, което ще балансира влагалищната среда. Единият начин е чрез пряка консумация. Но много по-добър и ефективен метод е с кисело мляко да се мажат стените на влагалището, като за целта се използва тампон.

– Ябълков оцет – тъй като бактериална вагиноза е причинена от понижена вагинална киселинност, а оцетът е с киселинен характер, той ще възстанови киселинното ниво по естествен начин и така ще премахне вредните бактерии.

– Сок от червени боровинки – силен антиоксидант, който също така укрепва имунната система. Препоръчва се ежедневна консумация.

Според специалистите бактериалната вагиноза не се предава по полов път и не е задължително да се предписва лечение и за партньора. Това зависи от мнението на съответния лекуващ лекар, в зависимост дали мъжът има конкретни оплаквания (зачервяване и сърбеж на гениталиите, парене и болка при уриниране). Препоръчително е обаче, за да не се получи един затворен цикъл на препредаване на бактериите, и мъжът, и жената да се подложат на лечение.

Внимание! – Ако бактериалната вагиноза не се лекува правилно и навременно, тя може да се развие в по-сериозни вагинални заболявания като хламидия и гонорея.

– Бактериална вагиноза не може да се предаде от човек на човек чрез дрехите, плувния басейн и седалката на тоалетната чиния.