Демони и паднали ангели

1
Добави коментар
hristiqnin
hristiqnin

В духовния свят има архангели, ангели, паднали ангели, има и демони. Кои са те и каква роля изпълняват в живота на всеки един от нас?Архангелите са управителни ангели, които имат свои тела. Ангелите са същества, които също имат тела, но поради ограничените ни физически сетива, не можем да ги виждаме постоянно. Важното е да запомним, че те имат свои тела. Много хора са виждали ангели. Аз самият съм виждал ангели три пъти до сега. Всеки път срещата ми е била при много драматични обстоятелства.

Когато това ми се случи за първи път, бях служещ в казармата като млад войник. Имаше един човек, също служещ там, който искаше да ме бие. Реших, че няма да отвърна на боя с бой и избягах. Този млад мъж беше взел един дебел прът и се хванал на бас с други стари войници, че ще ме набие с него. Причината за това негово желание беше, че му бях казал, че в задълженията ми на войник не се включва страха от него. Когато избягах и бях в гората, ми се яви ангел и каза: „Не бой се, върни се, всичко е променено.“ Върнах се в заставата и същият човек ми каза: „Не искам да лъжа, обещах, че ще те бия. Може ли само да те докосна с дървото по врата, няма да те удрям.“

Интересното беше, че той имаше много неприятни пъпки по лицето си, а след този случай те изчезнаха и беше изцерен. Не зная, колко от вас сте имали срещи с ангели, но знам, че ако някой копнее за духовния свят, Бог ще отвори очите му. Където няма търсене – няма предлагане. „Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори, защото всеки, който иска, получава; който търси, намира; и на тогава, който хлопа, ще се отвори.“ Матей 7:7,8. Ако хората търсят само знанието за Бог, Той ще им го даде, ще им даде знание и разбиране, но няма да познават сърцето Му. А Той иска да сме влюбени в Него!

Ангелите са служебните същества, които Бог използва, за да ни защитава или предупреждава, както и да донасят отговори от Господ. (Евреи 1:14)

Падналите ангели имат тела.

Защо паднали? Те не са се спънали и така да са паднали, това са ангели, които поради бунта към Бог, са отпаднали от Неговата Слава. Това са „началства и власти“ на тъмнината, за които можем да прочетем в Писанията. Когато Данаил се молеше за Божиите цели на земята, в Данаил 10:13 пише, че беше в битка и на двадесет и първия ден се появи ангел. Данаил беше в управителна функция в това царство и Бог му говореше за ролята на тази нация сред останалите нации.

Има битка за да дойдат отговорите на молитвите ни и не Бог е този, който ги задържа. Дяволът задържа отговорите на светиите. Молитвите трябва да продължават до момента, докато врагът се оттегли. Това е истинска битка. Не се отпускайте, защото борбата продължава докато врагът не бъде прекършен или пречупен. Бъдете целенасочени в битката, защото има нещо добро, което Бог иска да направи и Святият Дух има да извърши нещо истинско в теб.

В Яков 4:7 се казва: противете се на дявола!

Има духовни похвати и ние трябва да знаем начините по които да се противопоставяме на демоничните сили. Има специфики при духовните битки и не бива да объркваме битките. Началствата и властите работят, чрез оформяне на манталитети, разбирания в определена група хора, а демоните се стремят да заемат тяло, да го използват.

Нека видим в Битие 12:1 „Тогава Господ каза на Аврама: Излез от отечеството си, измежду рода си и из бащиния си дом, та иди в земята, която ще ти покажа.“ Бог искаше да освободи Авраам от три неща, които не са свързани с демонична намеса, а с генерални манталитети на нация, манталитет на рода и наследствени нрави от баща му. Бог искаше да го освободи от влиянието на управителни духове – началства и власти.

Никъде в Библията не се споменава, че Исус позволява да се връзват началства и власти, но позволява да се връзват демони.

Демоните са духовни същества без плът.

За да могат да се изявят – те търсят приемник – тяло. По това можем да различим началствата и властите на тъмнината и демоните. На първите не им е необходимо тяло – те си имат, а вторите търсят тяло приемник.

Ще се опитам да онагледя това твърдение с пример: Когато започваш да се чувстваш огорчен и ти е криво, какво може да е това? – демон или началства и власти? – Демон. Защо? Защото се свързва с плътта ти. Ако някой не е добре физически и психически, и няма реална връзка с околния свят, кой му действа така, за да е в това състояние? – Отново демон или няколко, които се свързват с плътта му.

Отивате на обичайна ромска сватба – каква е преобладаващата музика? – кючек. В момента, в който ги помолите да изсвирят едно хоро, може и да се разсърдят, защото разваляте климата на веселба в цялата сватба – демон или началства и власти управляват? – Началства и власти, защото е свързано с настройката, манталитета, начина на мислене на хората и от там поведението им.

Началствата и властите работят в сформирането на настройки и манталитети на народопсихология, на общини, градове, региони, родове, семейства, нации. Ако се опитате да дефинирате лоша черта в даден род, с който той може да се охарактеризира – това са началства и власти, кото са формирали този негативен отличителен белег. Бог каза на Авраам да излезе от отечеството си, от рода си и от бащиния си дом, т.е. да излезе от манталитета на нацията, на рода и бащиния си дом. Иначе не може да го използва.

Как се сработват демоните с началствата и властите? Нека отново визирам с пример: Майка ти ти е казвала, че ако не си изядеш яденето, ще ти го изсипе в гърба. Нейната майка й е казвала същото. И така, от поколение на поколение. Тези думи те карат да си нещастен, малоценен и те принуждават да изядеш една манджа. Това е демон. Майката е обременена с този демон на манипулация, който е толериран и му е дадена възможност да «вирее» поради приетия семеен манталитет в тази сфера. Същата тази майка често би била повлияна и от друг демон – на отхвърляне, ако яденето не е харесано. Началства и власти контролират областта на хранене в това семейство и те използват демони на вина, контрол, манипулация и страх. В едно семейство началства и власти от по-нисък ранг се опитват да сформират и управляват климата там, а от семейството до обществото – пътят е кратък. Семейството е най-малката градивна единица на обществото. Щом има институция или организирани хора под някаква форма, без значение дали това е фирма, община, или нещо друго като организация, това веднага привлича вниманието на началства и власти да се намесят и да се опитват да разрушават богоугодното управление там. „Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот“ Йоан 3:16, думата която е използвана за света, от гръцки език е „космос“, дума използвана за институции, за организиране на хора. Бог обича хората, но обича и онова, което е създадено на земята. Той обича и институциите и иска да ги изцели, а врагът иска да ги закваси. Не се учудвайте ако един човек е нормален и след като започне да работи в управленческа позиция в някоя институция «му става нещо». Човек трябва да е силен, за да не се поддаде на климат и атмосфера сформирани от началства и власти.

Имаме ли право да вързваме началства и власти? Категорично Не! Те идват с манталитети, застават над фирми, църкви, нации и започват да работят посредством демони. Исус ни даде властта да изгонваме и връзваме демони, защото те са на земята, а не в небесни места. Тогава, какъв е начинът на действие срещу началствата и властите?

Първо да се обличаме с Божието всеоръжие! Ефесяни 6:10-18: „Облечете се в Божието всеоръжие, за да можете да устоите срещу хитростите на дявола. Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу духовните сили на нечестието в небесните места. Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден, и, като надвиете на всичко, да устоите. Стойте, прочее, препасани с истина през кръста си и облечени в правдата за бронен нагръдник, и с нозете си обути с готовност чрез благовестието на мира. А освен всичко това, вземете вярата за щит, с който ще можете да угасите всичките огнени стрели на нечестивия; вземете тоже за шлем спасението и меча на Духа, който е Божието слово; молещи се в Духа на всяко време с всякаква молитва и молба, бидейки бодри в това с неуморно постоянство и моление за всичките светии.“

Няма победа без отстояване. И така, стойте препасани с истината. Реши, че това ще е начинът, по който ще функционираш за напред. А освен всичко, вземете вярата за щит! Да се научиш да вярваш, това е начинът да си успешен срещу началствата и властите на тъмнината и за да не си под тяхно управление.

Второ – Силата ни да разрушаваме влиянието на началства и власти е като разрушаваме крепости в умовете на хората. Оръжията ни са силни за това. 2 Коринтяни 10:3-5: „Защото, ако и да живеем в плът, по плът не воюваме. Защото оръжията, с които воюваме, не са плътски, но пред Бога са силни за събаряне крепости. Понеже събаряме помисли и всичко, което се издига високо против познанието на Бога, и пленяваме всеки разум да се покорява на Христа“. Дяволът винаги ще работи за това, да сложи нещо в теб. До колкото ви е възможно, не позволявайте това да се случва. „Който грях не е сторил, нито се е намерило лукавщина в устата Му;“ (1Петрово 2:22) – тъмнината нямаше нищо в Исус, така нямаше и за какво да се закачи. Не се фокусирайте върху неуспешните времена. Вярвайте!

Началствата и властите нямат сила ако нямат демони на разположение. Те не могат да слязат на земята. Ние имаме силата да ги обезоръжаваме, като връзваме и изгонваме демоните и така те да нямат властта и влиянието над домовете, църквите, обществото и семействата ни. Ако всеки свърши работата си, като върже „домашните“ демони и така обезоръжи противника, тогава можем да имаме отворено небе! Свободата е следствие от спечелена битка!