Студова алергия

12
Добави коментар
imagination
imagination

Студовата алергия е сред най-честите здравословни проблеми през зимата. При това заболяване обикновено се наблюдава генетична зависимост, но тя не е задължителна. Децата и младите жени са сред основния контингент потърпевши.

Според алерголозите, най-големите проблеми за пациентите, страдащи от алергия, създават не хранителните продукти и домашният прах, а физическите фактори, какъвто е например студът. Две трети от хората, страдащи от алергии, предизвикани от студа, смятат, че всъщност имат настинка, мигрена, конюнктивит, остеохондроза или отравяне. Сам по себе си студът не може да се смята за алерген – организмът не изработва типични антитела срещу него, а т.нар. студови аглутинини, които пак се явяват вид антитела. Тъканните белтъци временно се съединяват помежду си и тези конгломерати, наречени имунни комплекси, всъщност нанасят поражения на организма. Те са нетрайни и бързо се разпадат от топлината.

От какво се провокира студовата алергия?

Причините за студовата алергия не са напълно изяснени. Генетичният фактор определено се забелязва в някои семейства. В много случаи се касае и за конкретни физиологични особености на индивида.

Студовата алергия се отключва от студен вятър или плуване в ледена вода, дори при пиене на студени напитки. Ниските температури през зимата, в комбинация с влиянието на парното и климатиците, са фактори, водещи до изсушаване на кожата, както и честото и разраняване в много случаи. При това защитните функции на кожната покривка отслабват, което улеснява размножаването на различни бактерии и гъбички, а оттук възникват и възпалителни процеси. Температурните разлики между топлите помещения и уличния студ предизвикат дори термичен шок, при което кръвоносните съдове се свиват, кожата започва да се лющи, зачервява и разранява.

Когато тялото се изложи на по-ниски температури, настъпва обезкървяване на кожата. Заради това, че там се движи бедна на кислород кръв, може да се стигне до цианоза – върху кожата постепенно избиват лилави петна, усеща се парене и сърбеж, а по откритите места като челото и носа може да се появи дори болка. Успоредно с чувствителността на кожата след въздействието на студеното възникват и допълнителни процеси, които са пряк резултат от намалената имунна защита. Това може да е главоболие, отпадналост, запушен нос, кашлица, зачервяване на очите и др..

Ако не се вземат навременни мерки, може да се получат плътни образувания по пръстите на ръцете или около. Диагнозата студова алергия се поставя, след като се направи консултация със специалист-дерматолог, който да назначи лабораторно кръвно изследване.

Как да се предпазим?

За да се предпазим от подобна опасност, е необходимо да не допускаме общ спад в имунната система и изсушаване на кожата. Препоръчително е да се приемат повече храни, богати на витамин А, Е и С. За да си ги набавим, е добре да се консумират моркови, тикви, шипки, цитрусови плодове, зеле, касис. Топлите обувки, дрехи и ръкавици също помагат за справяне с проблема. Пушачите е по-добре да спрат или поне да ограничат цигарите. Установено е, че те страдат от системен недостиг на витамин С, което по-бързо състарява кожата, изсушава я и спомага за появата на микроранички.

В домашни условия може да се правят маслени бани на ръцете – за целта са подходящи всички растителни масла. Към тях може да се добавят и няколко капки сок от лимон. Хубаво е и да се ползват и подходящи овлажняващи продукти за откритите части на тялото. Козметичната индустрия предлага богати по състав продукти, които изграждат защитния щит на кожата. Това са различни хидратантни, ревитализиращи и подхранващи кремове. Все по-голяма популярност добива и т.нар. молекулярна козметика. В този случай биологично активните вещества се обработват чрез т.нар. студено емулгиране, при което се запазват всички полезни вещества в тях и не се използват химични консерванти. Те предпазват кожата от негативното действие на ниските температури и стимулират капилярното кръвообращение

Алергичният отговор е под различни форми и симптоми, свързани с кожата, носа, кръвта, урината, носа. Някои хора развиват кожни раздразнения при излагане на студ, известни като студова уртикария. Предизвикват  се от бързото освобождаване на хистамин, предизвикано от свързването на  IgE антителата с еозинофилите в отговор на студа. Лечението на студовата алергия включва предотвратяване на излагането на студ,  когато е възможно, прием на антихистамини, които се вземат преди излагането на студени условия, за да се блокира освобождаването на хистамин.

Понякога студовата уртикария може да е симптом на друг проблем, като криофибриногенемия, криоглобулинемия или сифилис. За някои хора студовата алергия е състояние, което ги съпътства през целия им живот, за други е временно. Факт са обаче изключително неприятните усещания, които го съпътстват и съответно се налага повишено внимание към този съвсем не маловажен проблем.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Ива е молекулярен биолог-микробиолог. Работи в сферата на клиничната микробиология – медицинска диагностика и работа с пациенти. Има интереси в областта на медицината, спорта, балансираното хранене и природосъобразен начин на живот, музика, кино, изкуства. По-специално – аеробни спортове, упражнения със собствено тегло, кардио-тренировки, танци.