Стойчев: Целта на спорта е да побеждаваш, останалото е въпрос на морал

2
Добави коментар
Dafne
Dafne

„След първия гейм на практика не ни останаха много възможности, така че отборът на Русия победи заслужено“, заяви след края на 1/4 финала на Европейското първенство по волейбол треньорът на България Радостин Стойчев. 

„Лъвовете“ за пореден път демонстрираха комплекс от Сборная и не успяха да се противопоставят на високите възпитаници на Владимир Алекно за повече от един гейм. Загубата прекрати активното участие на България на Европейското, като за пореден път (след Световното в Италия миналата година) отказът да правим сметки и да се съобразяваме с абсурдите на регламента ни изиграва лоша шега и ни лиши от място на полуфинал.

„Не намерихме начин да противодействаме на високия блок на руснаците и на защита на тези високи топки“, продължи Стойчев.

„Вторият съдия Йенер Азис беше абсолютно неадекватен. В първия и в четвъртия гейм даваше точки на Русия, които бяха за нас. След края на мача главният съдия Франс Лодерус дойде и ми се извини“, заяви националният селекционер по повод на натрапчивите съдийски грешки, които доста помогнаха на „сборная“ да осъществи превъзходство на полето.

Радостин Стойчев не пропусна да отбележи, че никога не би казал на отбора си да загуби в интерес на стратегията на първенството.

„Аз не мога да искам от играчите ми да загубят мач, това е против моите принципи. В спорта целта е победата, не могат да се правят сметки, защото имаме морал“, каза по този повод Радостин Стойчев.

В лагера на волейболистите ни пък се чувстваше горчивина от ранната среща с фаворита Русия, която доведе до елиминацията на тима.

„Имахме своите шансове, но Русия се оказа сериозен противник“, заяви най-добрият български волейболист на Европейското първенство Матей Казийски.“Въпреки че тръгнахме добре в мача, те още от втория гейм започнаха да ни натискат и да ни създават много неприятности. Имахме проблеми, те започнаха да разиграват много лесно и така бе до края на мача“, обясни още той.

Според него нивото на продукцията, която трикольорите ни са демонстрирали на Шампионата на Стария континент, е много по-високо от видяното в Световната лига. За съжаление регламентът отново не позволи на българите да разгърнат пълния си потенциал, като сега следващите надежди, свързани с отличие от голям турнир, остават за Олимпийските игри в Лондон догодина.

„Играхме много по-стабилно, отколкото в Световната лига. Имахме своите шансове и има за какво да съжаляваме. При всички случаи смятам, че това е една добра крачка за добро начало“, завърши Казийски.

„Разочарован съм, мислех, че можем да постигнем нещо голямо през тази година, но се срещнахме с Русия на много ранен етап. Не мога да кажа какво не ни достигна, за да победим. Според мен спряхме да играем и оттам дойде цялата работа, а те се разиграха, както те си могат“, бе коментарът на центъра на „лъвовете“ Теодор Тодоров, който се представяше на високо ниво през целия турнир, но точно срещу Русия не успя да демонстрира непробиваемия си блок и чудесна атака.