Подсилване на имунната система

12
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Подсилването на имунната система е от първостепенно значение за ефективното й функциониране. Особено при децата. Защото за разлика от защитните сили на зрелия организъм, тези на децата са неукрепнали и много по-податливи на болестотворни влияния. Твоята задача като родител е да се грижиш за регулярното подсилване на детската имунна система така, че тя да се бори ефективно срещу атаките на микробите и вирусите. И това може да се случи с изграждането на съвсем простичък, но постоянен режим в навиците на детето.
 

Устойчивостта на имунната система при всеки организъм е различна. Някои хора изглеждат недосегаеми за вирусите и инфекциите, а други постоянно имат някакви оплаквания. С течение на времето, от постоянния контакт с болестотворни носители, имунната система става резистентна на влиянието им. Което обяснява защо децата много по-често страдат от настинки, възпаления и други здравословни проблеми. Ето защо е важно, подислването на имунната си система да започне още в първите години на живота им.

Накратко за имунната система

Имунната система е защитната система на организма. Съставена от специални клетки, протеини, тъкани и органи, които функционират в комлекс, имунната система ежедневно предпазва децата и възрастните от вируси, бактерии, инфекции и по-сериозни заболявания. Чрез поредица от действия, наречени имунна реакция, имунната система атакува микроорганизмите и веществата, които застрашават жизнените системи и причиняват заболяванията.

Имунната система е три типа – вродена, придобита (активна) и пасивна. Вродената имунна система предпазва организма от определени заболявания и от микроби, които засягат животните и растенията. Тя включва и външната защита на тялото като кожата и лигавиците.

Придобитата (активна) имунна система се развива с възрастта. Тя е пряко зависима от лимфоцитите (вид бели кръвни клетки, които позволяват на тялото да запомня и разпознава болестотворните носители и да ги унищожава) и действа, когато организмът е изложен на нездравословна среда.

Пасивната имунна система се активизира чрез странични източници и е по-краткотрайна. Но тя е съставна част от цялостния имунитет и се нуждае от постоянно подсилване. Кърменето е особено важно за изграждането на пасивната имунна система – антителата в майчиното мляко осигуряват на бебето временен имунитет към заболяванията, които е прекарала майката, а също така го предпазват от инфекции в ранното детство.

Как да подсилиш имунната система на твоето дете?

Най-популярният метод за предпазване на децата от сериозни заболявания е ваксината. Но въпреки че осигурява защита срещу редица болестотворни причинители, тя крие и рискове за здравето на детето. За щастие, има множество алтернативни варианти за подсилване на неукрапналия организъм, които със сигурност ще направят малчугана ти по-силен и по-здрав и без изкуствено инжектиране на антитела.

На първо място за здрава имунна система е храненето. Здравословният хранителен режим на детето укрепва клетките на имунната система и ги кара да функционират правилно. В менюто на малчугана задължително трябва да влизат сурови плодове и зеленчуци, които са най-добрият източник на витамини и минерали за организма. Няма дете, което да не обича плодове. При това те са естествено сладки и са чудесна алтернатива за закуска. Ако не ги харесва необработени, пасирай ги във вид на пюре. За обяд задължително сервирай салата от пресни домати и краставица, листни зеленчуци (като спанак и коприва) и подправки (магданоз и копър). Супата е много полезна, а млечните продукти са богат източник на калций за костната система, особено киселото мляко с високо съдържание на пробиотици.

Детето се нуждае и от Омега 3 мастни киселини, които може да си набави чрез кърмата, а след това чрез яйцата, рибата и ядките. Не пренебрегвай зърнените закуски (в които се съдържат фибри и ленено семе) и меда, но ограничавай сладкото (захарта потиска имунната система) и мазните храни. Ако детето е злоядо, измисли атрактивен и хитър начин, по който да му поднасяш ястията. Но помни, че то трябва да приема полезните храни редовно и в спокойна обстановка.

За здрава имунна система детето трябва да пие много течности. Сухотата и обезводняването благоприятстват бактериите.  В менюто му трябва да има поне един литър течности дневно. Но не газирани напитки (защото влияят пагубно на стомаха и зъбите), а вода, мляко или плодови сокове. Можеш на закуска, например, да му сервираш прясно изстискан сок от ябълка, банан или цитрусови плодове (богат източник на витамин C). Въздържай се от напитки, които не познаваш и съдържат изкуствени подсладители.

За здрава имунна система детето се нуждае от витамини и витаминни добавки. Храната може да е основният източник на полезни вещества, но за да си сигурна, че малчуганът получава нужното количество, допълни ежедневното му меню с комплекс мултивитамини. Не забравяй витамин А (който регулира имунната реакция срещу инфекции и предпазва мозъка) и цинк (който играе важна роля за растежа и развитието на детето, както и за имунната реакция).

За здрава имунна система детето се нуждае от пълноценен сън. Увери се, че детето ти получава правилното количество сън за възрастта си, защото тялото се нуждае от време за да възстанови силите си и да се зареди с енергия. А детският организъм изразходва много запаси в процеса на израстване. За деца до 3 години се препоръчва 11 – 12 часа сън, за деца от 3 до 6 години –  10 – 11 часа сън. Стаята им трябва да се проветрява редовно, а температурата през нощта – около 18 градуса.

Движението е опорна точка за здравата имунна система на детето. Всякакво движение се отразява благотворно върху детския организъм – тичане, игра, разходка, каране на колело, спорт. Можете дори да танцувате у дома под съпровода на детска песничка. Най-добрият вариант е да откриете дейност, в която да се включите заедно. Ако времето не го позволява, останете вкъщи с някоя интерактивна игра, включваща физическо катоварване, или пък идете на плуване в близкия закрит басейн. В краен случай и детският кът в близкия търговски център ще свърши работа. Важно е да има движение.

Имунната система на детето се нуждае от чист въздух. Малчуганът трябва да прекарва най-малко 2 часа на открито. В лошо време може да ограничиш разходката до час, но при хубаво – максимално повече. Избирай райони с обилна зеленина и по-малко градско движение. Не прекалявай с дрехите, защото при физическа активност детето се изпотява, а твърде топлото облекло няма да позволи на кожата да диша. Най-важно е крачетата да са обути добре.