Камера замества детектор на лъжата

33
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Камера замества детектор на лъжата

Учените под ръководството на проф. Хасан Угейл от Университета в Брадфорд, Великобритания  са  изобретили компютърната система, която може да  идентифицира посредством  камера следяща лицето на човека, дали той лъже или казва истината.

Как да открием лъжата от истината?

 Новото изобретение е представено  на обществеността вчера в Британския научен фестивал в Брадфорд, съобщава BBC News.Системата използва проста камера, сензор за топлинни изображения с висока разделителна способност, както и набор от алгоритми. 

Според изследователите, системата може да окаже значителна помощ на специалните служби. 

Детектор на лъжата-колко е ефективен в действителност

Системата се основава на многогодишни  изследвания за това как лицата на хората се променят в зависимост от емоциите, разширението на  зениците, движенията на очите, носа, дихателната честота, приливите и отливите на кръв към кожата и така нататък.

Тестове са показали, че системата в два от три случая успешно разграничава истината и лъжата. Но засега, новият детектор на лъжата е тестван само върху доброволци, но не и в реални житейски ситуации.В реална ситуация, човек има основателни причини да  скрие истината, което би затруднило значително машината и резултата евентуално. Според физиолозите, които влагат доста надежди на изобретението това число на успешно разграничение може да нарасне до 90%.

Човечеството отдавна се опитва да  намери добър начин да открива лъжците. Първият успешен опит за създаване на детектор на лъжата датира още от 1917 година.

 Към настоящия момент „, детектор на лъжата“ се използва не само за идентифициране на престъпници, но също, например, за решаване на проблемите с държавните субсидии и помощи както и натрупване на парични обезщетения за бедните.Миналата година учени от Станфордския университет, САЩ откриха, че магнитно – резонансната томография може  да се използва като детектор на лъжата по време на разследването на престъпления. 

Учени, които изследват изображенията на мозъчните вълни, са в състояние да определят, кога  човек вижда  познато лице на снимката.

 Оказа се, че  мозъка може доброволно да  види дали човека  е виждал тази снимка преди. Разбира се, оборудването не  функционира перфектно. Например, апарата не действа правилно ако мозъкът(човека) се е припознал.

По този начин един от основните проблеми  на  детектор на лъжата не е решен – дори  ядрено-магнитният  резонанс не може да открие, когато един свидетел греши.