Какво не знаят жените

50
Добави коментар
boreca6
boreca6

Какво не знаят жените

health.bg
20-09-2011

С гинеколога д-р Георги Коларов от „Майчин дом” разговаря Галина Спасова

Д-р Коларов, за много жени бялото течение е нещо като неразположение, което не е сериозно. Каква е честотата на това оплакване? Бялото течение само по себе си не е болест, а симптом на някакво заболяване. Среща се при 60-70% от жените. Най-често е израз на възпалителни заболявания на влагалището, които не са безобидни и трябва да бъдат своевременно диагностицирани и лекувани. Макар и ежедневие за някои жени, то не бива да се подминава.

А може ли да бъде физиологично, временно и да отмине от само себе си? В някои периоди от менструалния цикъл има усилване на бялото течение, както и поради възрастови промени. Например около овулация се увеличава количеството на цервикалната слуз и това води до увеличаване на влагалищното съдържимо, което може да протича понякога с леко бяло течение. При бременност поради повишеното кръвоснабдяване на малкия таз се увеличава влагалищното съдържимо, така че е възможно да има бяло течение и без да е симптом на някакво заболяване. Но е необходимо да се провери дали е физиологично, или има някаква инфекция.

Каква е ролята на влагалищната микрофлора за здравето на жената? Влагалището е покрито с многослоен плосък епител, като в горните му слоеве клетките са богати на гликоген. Те се излющват в кухината на влагалището, в която се намират млечнокисели бактерии. Те разграждат този гликоген до млечна киселина, в резултат на което влагалищното съдържимо е кисело, като Рh е някъде от порядъка на 3 до 5-5,5. Поддържането на кисела среда е много важно, защото така се потиска развитието на случайно или при полов контакт попаднали във влагалището патогенни микроорганизми.

бутони за социални мрежи