Лайката, като средство за красота

15
Добави коментар
forsportbg
forsportbg

Лайката има противовъзпалителни свойства, благодарение на съдържащите се в нея витамин „С“, каротин, фитостерин и хамазулен. Това растение има голямо приложение и в медицината, и в козметиката.
Лайка има в състава на многобройни кремове, лосиони, маски, шампоани, поради овлажняващото и успокояващото си свойство.
В домашни условия е лесно да бъдат приготвени компреси, настойки, маски.

Направете си компрес от това чудесно растение, като в една чаша бяло вино поставите 10 грама изсушена лайка и 1 чаена лъжичка салицил на прах. Настойката престоява 5 дни, след което се прецежда добре. Добре напоена и изстискана многослойна марля се поставя на лицето, като предварително сте изрязали отвори за очите. Компресът престоява 5 минути, след което лицето се измива с хладка вода. Такъв компрес е добре да се прави в продължение на 10 дни. С тази маска ще намалите бръчките на лицето. Кожата ще стане по-еластична и нежна. Всички малки пъпчици ще изчезнат, поради противовъзпалителното свойство на лайката.

При суха кожа се прави парна баня с лайка.По 1 супена лъжица от изсушена лайка, подбел, лавандула, метличина и копър се заливат с вода. Сместа се оставя на котлона да заври, след се надвесвате над врялата вода, покривате главата си с кърпа, да за може лицето ви да поеме от изпаренията. След около 5 минути измивате със студена вода, като внимавате да не разтегляте кожата. Оставяте да изсъхне на въздух, без да подсушавате лицето с кърпа.