Ароматно сладко от сини сливи

3
Добави коментар
rimy
rimy

В последните години много ми липсват домашно приготвените буркани със сладка. Някак е трудно в апартамент в центъра на София да правиш компоти, да вариш лютеница в казан и т.н., та аз се задоволявам с направата на бутикови сладка – по 1-2 бурканчета. Обикновено биват подарени на някой ценител, или пък унищожени доста бързо с палачинки. За съжаление все още не съм открила из магазините нещо достатъчно вкусно, което да замести бабините мармалади.

Тази есен се сетих за едно по-нетрадиционно сладко, което много обичах като дете – печено във фурната с много аромати. За основа се взимат сини сливи, които се посипват с подправки по избор. Много ясно си спомнях уханието на карамфил и топящите се кисело-сладки плодове, та се захванах да си направя няколко буркана. Имайки предвид резултата (и последвалото бързо унищожаване), съвсем малкото усилия си заслужават много 🙂

Ето и какво трябва за около 3 бурканчета:

1.3 кг. сини сливи (разрязани на четвъртинки и без костилки)

120 гр. кафява захар + 150 гр. бяла кристална захар

4 малки пръчици канела

5 бр. карамфилчета

150 мл. топла вода

В тава разпределяме нарязаните сини сливи, равномерно разпределяме канелата и карамфилчетата и поръсваме със захарта. Поливаме с топлата вода и слагаме да се пече на 200 градуса. Разбъркваме от време на време, за да се смесят ароматите и горните плодове да не изгорят. Сладкото е готово, когато сливите омекнат, а сокът около тях се сгъсти и заприлича на желе. Това  отнема ориентировъчно около час и половина. Когато нашето сладко е готово и все още горещо, го разпределяме в бурканчета, като внимателно остраняваме карамфила и канелата. Затягаме добре капачките, като по този начин вкусотията ще запази качествата си дълго време.

Да ви е сладко! 🙂

Related