Нощните смени водят до рак

12
Добави коментар
silvy
silvy

Хората, работещи нощно време, са подложени на по-голям риск от заболяване от рак, се казва в доклад, направен по поръчка на Световната здравна организация (СЗО), съобщи BBC.

Според мнението на учените вероятността от заболяване на рак на гърдата сред медицинските сестри и стюардесите, които дават нощни дежурства, е два пъти по-голяма от тази при жени, които имат нормален работен график.

В доклада, представен от звеното на СЗО, което провежда изследвания в областта на раковите заболявания, се казва, че нощният труд „може да бъде опасна от канцерогенна гледна точка“.

Така той може да бъде приравнен към такива предизвикващи рак фактори като стероидите, слънчевото лъчение и замърсяването от дизеловите двигатели. Ако тези изводи бъдат признати официално, на работодателите евентуално ще се наложи да направят промени в договорите на милиони хора, за да компенсират техния потенциално опасен работен график.

В западните държави нощно време работи почти 20% от трудоспособното население. За първи път за зависимостта между рака на гърдата и изкуственото осветление, използвано през нощта, се заговори в края на 80-те години на ХХ век.

Тогава учени си зададоха въпроса защо броят на раковите заболявания започна да нараства от 30-те години на ХХ век, когато нощният график на работа е смятан за напредничав.

Повечето специалисти не бяха съгласни от самото начало с тази теория. Още повече, че по-късно бе забелязано, че жените, които работят през нощта в продължение на години, действително заболяват по-често от рак на гърдата.

Опитите, проведени с животни, също показаха, че у онези от тях, които са били подложени повече на изкуствено осветление, раковите тумори се разрастват по-бързо. За да бъде потвърдена или опровергана тази хипотеза, трябва да бъдат изследвани представители на различни професии.

Засега изводите се базират върху резултатите от наблюдения само на медицински сестри и стюардеси. Съществуват няколко теории за механизма на въздействието на нощния труд върху процесите на развитие на рака.

Възможно е недостатъчният сън да отслабва имунната система и организмът по-трудно се бори с раковите клетки. Не и изключено цялата работа да е свързана с хормона мелатонин, който задържа развитието на раковите клетки.

Той обикновено се изработва в организма през нощта, а светлината, при която преминават нощните смени, намалява нивото му в организма.

Някои експерти смятат, че за момента няма достатъчно доказателства дали нощният труд спомага за развитието на ракови болести.

Според една от версиите, работещите нощно време хора се подлагат на въздействието на някакъв друг фактор, който води до появата на рак и който до момента не е известен на учените.

Специалистите обаче са единодушни, че трябва да се избягват дългите нощни смени. Ако не можете да го направите, по-добре заспете, като се върнете у дома, но в затъмнена стая.