Шоколадов маскарпоне чийзкейк

3
Добави коментар
fashionbg
fashionbg

Шоколадов маскарпоне чийзкейк

от готварската книга на Az-gotvia.bg

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

За блата:
60 г. какаови бисквити
30 г. краве масло
100 г. лешници

За крема:
100 г. натурален шоколад
250 г. сирене маскарпоне
250 г. крема сирене
2 големи яйца
80 г. тъмнокафява захар

За глазурата:
50 г. натурален шоколад
30-40 мл. прясно мляко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Бисквитите се смилат или натрошават и се размесват с разтопеното краве масло. В тавичка се запичат лешниците, докато станат златисто кафеникави. Половината лешници се счукват и се прибавят към бисквитите. Сместа се слага на дъното на форма с диаметър 18 см (аз нямам такава и ползвах 26 см-ова, но сложих още 3-4 бисквити и малко масло). Сместа се притиска добре и се пече при 150 градуса около 15 минути. Докато блатът се пече се приготвя крема.С миксер се разбиват на пухкав крем маскарпонето и крема сиренето. Прибавят се едно по едно яйцата и захарта и отново всичко се разбива. В микровълнова печка (или на водна баня) се разтопява шоколада. Когато поизстине малко се изсипва при останалите продукти и се бърка с  дървена лъжица до получаването на хомогенна смес. Добавят се и останалите лешници.

Когато е готов блата се оставя да се охлади и тогава се слага отгоре крема. Връща се във фурната при 150 градуса и се пече около час и петнадесет минути. По време на печенето доста бухва, затова формата трябва да е по-висока. След като се охлади кейкът спада. Когато е изстинал напълно, сложете глазурата, приготвена по следния начин: Шоколадът се разтопява в микровълнова фурна (или на водна баня) и към него се прибавя по малко от млякото, докато се получи необходимата гъстота. Млякото и шоколадът трябва да са с еднаква температура, за да не се пресекат.

Отгоре украсете по желание с фигурки от марципан и за празник кейкът може да замени тортата.

Продукти:
какаови бисквити, краве масло, лешници, натурален шоколад, сирене маскарпоне, крема сирене, яйца, тъмнокафява захар, прясно мляко

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Последни статии

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот. Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
още »