Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Проблеми на замърсения организъм

77
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

 

Множеството  замърсявания на околната среда,преработената и  бедна на хранителни вещества храна, съвременният изпълнен със стрес  живот, небалансирания  хранителен режим ,и още ,и още са предпоставка за здравословни проблеми  и необходимост от редовни процедури на  детоксикация.

 

1.Подуване на корема след хранене

 

Това толкова често оплакване се дължи на повишено образуване на газове в стомаха и червата по различни причини. При здрави хора обикновено подуването може да е провокирано от нарушен хранителен режим с бързо ядене, прием на по-голямо количество храна и газирани напитки. Това явление се появява когато има промяна в нормалното състояние на организма, като:

 

     Спадане на коремните органи;

     Алергия към храни;

     Запек;

     Болести на тънкото черво и панкреаса с липса или недоимък на ензими, които участват в смилането на белтъци, въглехидрати и мазнини;

     Камъни и възпаление на жлъчния мехур;

     Нарушено съотношение между бактериите в дебелото черво (дизбактериоза);

     Синдром на дразнимо дебело черво;

     Хормонални смущения /пременструално/ и други.

 

Когато това досадно явление се появи има начини да противодействате. Такова е редовното хранене с чест прием на малко храна, която да бъде добре сдъвкана. Ограничете газообразуващите храни и газирани напитки. Не консумирайте храни, които не понасяте или към които има установен ензимен дефицит. Вземайте храносмилателни ензими преди всяко хранене. Когато подуването на корема е комбинирано с болка, гадене, повръщане и нарушено отделяне на газове, е необходима медицинска намеса.

 

2.Запек

От запек страдат седем от всеки десет възрастни /според – Institute of Optimum Nutrition, направили проучване сред 37,000 възрастни през 2003г./. Един на всеки трима търсят медицинска помощ заради чревни проблеми. Широко разпространени в момента са: колит, болест на Крон, синдром на раздразнените черва, дивертиколит и бактериални чревни инфекции.

Съществуват два вида запек: когато изпражненията, изхвърляни от организма са прекалено стегнати; вторият – когато стари, втвърдени изпражнения се задържат по стените на дебелото черво и не се изхвърлят в следствие на нормалното движение на червата.

Двата вида се срещат доста често сред днешното модерно общество. Човек задържа средно между 4,5 и 5,5 кг. стари отпадни продукти, залепени по вътрешната стена на колона /дебелото черво/. Разхлабителните не са решение, защото само стимулират чревни движения. Повечето от тях действат, като дразнят дебелото черво, което път от своя страна кара останалите черва да се движат. В следствие на тези действия, това което се изхвърля от организма е самото разхлабително и по-меките свободни отпадни вещества в чревния тракт и в крайна сметка няма изчистване от застояли стари токсични вещества. След като веднъж разхлабителното премине през дебелото черво, червата си остават точно толкова лениви, колкото и преди. Това, което обикновено се получава при употреба на разхлабителни, освен краткотрайния ефект е отслабване на дебелото черво в следствие на възпаление, дразнене и прекалена стимулация, както и пристрастяване поради нерешаване на същинския проблем.

 

3.Хронична диария

Причинява се най-често от дразнене на дебелото черво. Когато има раздразнително въздействие организма и в частност дебелото черво се опитват да изхвърлят дразнителя чрез непрестанно самопочистване.

При хроничната диария натрупаната застояла слуз понякога е пълна с вредни бактерии и паразити. Оттам и идва това дразнене и възпаление на червата, а източникът на дразнението, прилепен към стените на дебелото черво не може да бъде изхвърлен и като следствие на което се получава диарията.

 

4.Паразити

Стомашно-чревните паразити виреят и се размножават успешно в замърсената храносмилателна среда. Много разновидности на глисти се загнезват в остарялото чревно съдържание, което покрива с кора стените на чревния тракт. Пречистването на паразитите става, когато организмът се пречисти от тази стара, гниеща, слузеста маса.

 

5.Не добро усвояване на хранителни вещества

Натрупването на слузесто вещество по стените на тънките черва пречи на усвояването на хранителните вещества, въпреки че се приемат правилно. Може да се усети известно подобрение във физическо отношение, когато се приемат протеини, витамини и ензими, но то е обикновенно за кратко, защото освен дрождите и спирулината, другите протеинови добавки на пазара в днешно време са силно слузообразуващи.

С премахване на натрупания „хастар” на хранителния тракт, организмът започва да функционира правилно, като сам усвоява хранителни вещества, съдържащи се в пълноценните храни.

Пречистването на дебелото черво и детоксикацията са изключително необходими. Всяка храна, включително плодовете се разлагат, ако останат в организма прекалено дълго. Тези остатъци се задържат поради наличието на слузеста маса. Когато се обезводни, тя се превръща в лепкава, подобно на лепило субстанция, която обикновенно задържа всички приети храни. Най-втвърдените и трудно обработваеми субстанции в дебелото черво са след гнилостните изпражниния. Те не могат да бъдат отстранени само чрез начина на хранене. Дори и след много години консумация на продукти, необразуващи слуз, човек може все още да задържа големи количества стари, втвърдени, разложени изпражнения в дебелото черво.

Препоръчваме Ви да приемате повече храни, които не образуват слуз. Приемайте повече течности. Пречиствайте организма си поне 2 пъти в годината.

Има много вегетарианци, които споделят, че поради дългите години на хранене без месо, тяхното дебело черво е сравнително свободно от разлагащи се продукти и се чувстват отлично.

 

6.Слузообразуване

Въпреки че прекаленият прием на слузообразуващи храни и неподходящи нива на полезни чревни бактерии са в основата за интоксикиране на дебелото черво, не е препоръчително веднага да се премине към храни, които не са слузообразуващи. На организма му трябва време за пренастройка към нов хранителен режим. Всеки сам преценява за себе си колко време му е необходимо за тази пренастройка.

Преминаването през програма за прочистване и детоксикация на стомашно-чревния тракт е идеална възможност да направите хранителна промяна, карайки ви да се почувствате много по-удовлетворени, хранейки се с по-леки храни.

Повечето хора смятат, че никога не биха се задоволили, хранейки се само със зеленчуци, кълнове и плодове и това е вярно, когато стомашно-чревния тракт е обременен от слузести вещества. Когато отстраните слузта от храносмилателната си система, ще се удивите колко солидно и засищащо може да бъде зеленчуковото, кълновото и плодовото меню. Колкото по-малко слузообразуващи храни приемате, толкова по-здрав ще ставате.

Знаем, че промяната на храносмилателния режим е трудна и много хора са скептици към това, за това ви препоръчваме горещо програма за прочистване на стомашно-чревния тракт и лимфната система поне два пъти в годината.

Перфектно здраве, хранейки се със силно слузообразуваща храна е невъзможно, а когато дори липсват циклични пречиствания, то тогава сте силно застрашени от множество здравословни проблеми.

 

Когато организма не се детоксикира правилно, в него се натрупват всякакви отровни вещества, създавайки предпоставки за увреждания. Енергийните нива спадат и сте отпаднали. Лесно се уморявате!