Отглеждане на канарчета

2
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

13.09.2011

Искате да си имате малък пернат другар, който изпълва дома ви с песни? Канарчето е отличен избор. Но и то, като всяка друга птица, има свои специфични изисквания към средата си. А за да го накарате да се чувства комфортно в клетката си, е нужно да знаете някои неща.

 

Препоръчителната форма на кафеза за канарчета е правоъгълната, с минимална дължина от 60см и разстояние между преградите не повече от 1,25см. На дъното на клетката се поставя чист пясък или хартия и се сменя на всеки 2-3 дни, за да се осигури хигиена и здраве на птиците. Удобно е клетката се постави на височината на очите, за да се чувства канарчето спокойно и в безопасност. Обзавеждането на кафеза за канарче включва кацалки (за предпочитане е естествен материал – дърво, но добре почистено и гладко), поилки, хранилки, съдове за минерали и ваничка за къпане. Желателно е цялата клетка да се чисти поне веднъж седмично.

 

Всяка птица се нуждае от слънчева светлина, но не в прекомерно количество и не на най-силното лятно слънце. За да бъде щастливо канарчето, е добре да му осигурите 1-2 часа пряка слънчева светлина сутрин и ваничка за къпане. Желателно е ваничката да се вади след няколко часа и най-вече да не се оставя вечер, защото канарчето може да се намокри и да изстине.

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за канарчета:

„Диета за канарчета“