Как да се справим със заекването?

1
Добави коментар
Poirot85
Poirot85

Филмът „Речта на краля“, който триумфира на последните награди „Оскар“, описваше живота на крал Джордж VІ и проблемите му със заекването.

За преодоляване на проблема на краля, изигран от актьора Колин Фърт, неговият логопед (в ролята беше Джефри Ръш) използваше пеенето. Сега учените разкриват защо този метод е толкова ефективен.

Изненадващо – то няма нищо общо с мелодията – причината се крие в ритъма, смятат учени от Института Макс Планк в Германия, пише в. Daily mail.

Учените установили, че много познати текстове на песни или фрази, изразяващи определен ритъм, оказват силно въздействие на артикулацията – независимо от това дали хората ги пеят или просто изговарят думите.

Резултатите от проучването на германските учени могат да се използват като нов метод за терапия при нарушения в речта. Екипът изучавал хората, които са получили инсулт, в резултат на което говорът им е бил повреден.

Пеенето се смята, че стимулира области в дясното полукълбо на мозъка, които „поемат“ функцията на повредените области, отговарящи именно за говорните способности.

За да разберат как всъщност пеенето помага при проблеми с артикулацията, екипът на Бенджамин Стал провел проучване. 17 пациенти с мозъчен инсулт и проблеми в речта трябвало да формулират няколко хиляди срички, пеейки, а друга част от пациентите трябвало пък да рецитират ритмично.

Избраните текстове били езиково подобни, но варирали съобразно нивото на познания и формулировка.

Резултатите показвали, че всъщност пеенето не е решаващ фактор за пациентите. Тези, които трябвало да пеят, не показали по-добри резултати от тези, които говорели ритмично.

„Ключов елемент в изследването на пациентите се оказа не мелодията, а ритъмът“, заявява Стал.