Как да останем здрави през есента?

32
Добави коментар
temi
temi

Есента е сезонът на вирусите и настинките. Ниските температури и хладният въздух са истинско предизвикателство за имунната система. Затова няма как да не се запитаме, как да останем здрави през студените есенни дни.

Модерни с шал и шапка

Шалът и шапката са задължителни модни аксесоари за есен/зима 2011 – 12 и идеално допълнение към есенния ви тоалет. С тях ще сте в крак с модните тенденции и в същото време защитени от атаките на есенния вятър. През есента най-уязвимото място на тялото са носоглътката и устната кухина, затова не бива да дишате през устата. Освен това повечето вируси се разпространяват, когато кихаме или кашляме. Шалът ще действа като щит срещу студения есенен въздух, покривайки устата и носа. Шапката пък ще държи топло на главата и ушите. Изберете забавна плетена шапка, елегантен модел с периферия или небрежна баретка.

Подсилване на имунната система

За да останете здрави през есента, трябва да подсилите имунната система. Тя ще устои на нападките на есенните вируси, ако вие й съдействате. Здравето ви зависи от:

 

Начина на живот – важно е да игнорирате стресовите ситуации и да се наспивате. Така организмът ще се чувства отпочинал и готов за действие. През есента намалете цигарите и алкохола, тъй като са утвърден враг на имунната система. Наблягайте на движението и спорта, за да тонизирате тялото си.

 

Храните, на които наблягате – за есенния сезон те трябва да са богати на витамини А и С, които се борят с вирусите. Желателно е да се заредите и с повече витамин Е, който е мощен антиоксидант. Включете в менюто си мляко, масло, яйца, а от месните ястия избирайте такива с черен дроб. Сега е моментът да се облагодетелствате от даровете на есента. Ябълките снабдяват организма с нужното количество витамин С и засищат глада. Освен това ще са ви от полза, ако се борите с никотиновата зависимост. Гроздето също е богато на витамини В и С и прочиства тялото от натрупалите се токсини. Полезно е още за костите и кръвоносните съдове. Морковите зареждат с витамини А и С, отразяват се добре на гърлото и бронхите. А Карфиолът и зелето съдържат минерали и омега-3 мастни киселини, освен това гонят умората. С чесън гоните бактериите и подсилвате имунната система.

С чаша чай в ръка

С чаша чай в едната ръка и любимо четиво в другата, на топло у дома, докато навън вали. На това му се казва есенна идилия. Чаят действа успокояващо на организма, а билките, от които е направен, прогонват болежки и настинки. Чаят от лайка се отразява добре на имунната система и се препоръчва при простуда и хрема. Зеленият чай е богат на витамин С и прочиства организма от токсини, а чаят от маточина гони умората и депресията. Пийте чай от мента при проблеми с дихателните пътища, а от мащерка, когато страдате от безсъние или главоболие. Особено полезен е чаят от шипка, тъй като плодчетата й съдържат витамини А, С и Р, а пектинът в тях лекува бронхите. Действието на чая ще е по-ефективно, ако варите водата по-продължително време, но не я оставяйте да заври, тъй като тогава убива някои от ценните съставки на билките. Закаляване на организма

Калявайте организма със спорт и разходки. Движението и физическата активност стимулират кръвообращението, зареждат тялото с енергия и са източник на добро настроение. Септември и октомври са подходящи за каране на колело, бягане, спортно ходене или просто на мързеливи разходки в парка. Това е лесен и приятен начин за тялото ви да привикне към климатичните промени, които налага есента, още една възможност да подсилите имунната система. Възползвайте се от слънчевите есенни дни и си направете поход в планината. Чистият планински въздух ще се отрази положително на здравето ви. Калявайте организма си и със студени бани, като намалявате температурата на водата постепенно, за да не стресирате тялото. Подобни процедури се предлагат и в спа-центровете.

Есенно настроение

Не се поддавайте на есенната депресия, а се борете с нея. Забавлявайте се, като се отдавате на любимите си занимания. Не забравяйте, че есента е нов сезон и за театрите и галериите – посетете някоя нова постановка или интересна изложба. Почивайте и обръщайте внимание на здравето си.

03.10.2011/ Христина Спасова