Родословно дърво

1
Добави коментар
guagua
guagua

Човек трябва да знае откъде е тръгнал, за да знае накъде отива. Важно е да познаваме историята си, за да опознаем и себе си, и семейството си по-добре. Ако не друго, винаги е интересно да научиш някоя история за предците си. За целта ви предлагаме да се позабавлявате заедно с детето си, като направите родословно дърво, а може да помолите за помощ и някоя баба или дядо, които да хвърлят светлина върху миналото на рода.

Необходими материали:

– ластици

– клонки

– цветна хартия

– гърне, буркан или саксия – може да е рециклирана кутия   (от мляко или сок, разрязана на две)

– лента

– камъчета (или ориз и леща)

– малка рисунка или снимка на вас и на всеки един член от семейството,   с името на всеки един

– ножици

– телбод

Подберете клонките за всеки член на семейството. Вие, вашите братя и сестри, майка ви, баща ви, родителите на вашите родители. Подберете внимателно клонките, те трябва да са дълги, могат да имат малки разклонения и дори листа.

Сложете ластици около клонките. Наредете ги така, че да има два най-дълги за вашите дядовци и баби, следващите по дължина ще бъдат за вашите родители, а другите – за вашите братя и сестри. Стъблото ще бъдете вие самите. Няма значение дали основата е неравна, защото вие ще „засадите” семейното дърво в саксия.

Затегнете вързопа с цветна прежда, като започнете от най-долната част. В зависимост от това каква форма искате да бъде дървото, може да разтегнете или разхлабите повече.

Напълнете съда с камъни или друга тежест. Зарийте основата на дървото, след което прибавете още камъни, докато то се застопори.

Прикачете телбод към всяка снимка. Завържете около 10 см. прежда към всяка от тези телбодчета и завържете с конец. Завържете вашата снимка към стъблото. Закачете на клонките останалите снимки. Като за вашите баби и дядовци използвайте по-високи клони.

Идеята е да се забавлявате с детето си, а и така ще имате удобен случай да му разкажете за вашия род и от къде идва вашето семейство. 

Също така можете да свалите това родословно дърво да го отпечатате на принтер и да си поиграете с вашето дете попълвайки семейната история!