SEO мама

24
Добави коментар
temi
temi

Президентът и съосновател на SEOmoz Джилиан Месиг ни води в дебрите на интернет пространството

Над 5000 души от цял свят ще посетят тазгодишното издание на Webit Congress на 26 и 27 октомври в Интер Експо Център в София.

Освен конферентна програма по теми, свързани с интернет индустрията, ще има изложбена част, в която десетки компании ще демонстрират продукти и решения в областта на дигиталния бизнес.

Сред най-атрактивните гости на събитието ще бъде Джилиан Месиг – всепризната за гуру в областта на Search Engine Optimization (Оптимизация на търсещите машини).

Тя ще води мастърклас на тема „Общности: когато личните и корпоративните ценности се слеят“.Месиг е президент и съосновател на SEO moz, има свое радио шоу (CEO Coach, на адрес www2.webmasterradio. fm/ceo-coach или през iTunes всеки понеделник в 10.00 часа вечерта източноевропейско време). Тя участва и в Борда на Съветниците на маркетингови компании от четири континента. Джилиан е катализатор за създаването на успешни брандове и корпорации от следващо поколение.

Г-жо Месиг, как се става „SEO мама“ и „жена на гребена на вълната на дигиталната индустрия“, както ви наричат често?

Аз съм „SEO мама“ и в пряк, и в преносен смисъл. Ранд Фишкин, главният изпълнителен директор на SEOmoz, е сред най-известните имена в търсещия маркетинг днес – аз съм негова майка, както и бизнес партньор. Но прозвището „SEO мама“ ми излезе през 2008 г. на една конференция. То е израз на привързаност от страна на много млади SEO специалисти, които тепърва изграждат име в тази шеметно развиваща се индустрия. По-късно стана нарицателно на ранното ми навлизане в тази сфера и на репутация на SEOmoz като разумен лидер.

Много хора не разбират каква е ползата от оптимизиране на сайтове?

Целта на добрата SEO оптимизация е да помага на компаниите да изградят, поддържат и рекламират онлайн присъствието си така, че търсачките лесно да го локализират, индексират и съответно да посочат като препоръчителни страниците на сайта.

Какво ще научат слушателите на вашия мастерклас по време на Webit Congress 2011?

Ще говоря за общностите, формирали се около брандовете. Ще обясня как компаниите могат да разпознаят и да се свържат с поддържащите ги фенове (т. нар. Raving Fans – понятие, въведено от Кенет Бланчард) и как да стимулират и подкрепят групата от фенове на бранда, като споделят своето задоволство с приятели, роднини, колеги…

Днес, благодарение на социалните платформи, вече добре воденият бизнес може да поддържа маркетинг от уста на уста от ново поколение – вече става дума за скала на предаване на информация от много към много. Силата му е невероятна! Как да се справят с web новостите хора, които не са отраснали с тях?

Сблъсъкът с новите технологии е доста объркващ за хората над 50. Това ми стана ясно след като помагах на представи- тели на компании от най-високо управленско равнище да раз- берат необходимостта и ползата от интернет за осъществяването на целите на търсещия маркетинг. Но ето ви един интересен факт: хората, прехвърлили 50-те, са най-бързо разрастващата се демогрофска ниша в социалните мрежи.

Преди 20 г. преносимите компютри, онлайн медиите бяха рядкост, да не говорим за онлайн продажбите. Какво предстои след 20 г.?

Значително ще се увеличи информацията, получена през мобилни устройства, която сме свикнали да научаваме от елек- тронната или традиционната поща. Банките ще пращат извлечения по сметки директно на телефона. Магазините ще предлагат специални оферти, съобразени с времето и мястото, на което се намирате. Ще има огромно увеличение на онлайн преводите. Транзакциите ще включват и поръчки на продукти и услуги. Преводите по електронен път ще се увеличат, а обръщението на пари в кеш ще става все по-рядко. Затова е все по-належащо всички хора по света да се запозна- ят с новите технологии. 1.5 милиарда влизания във Фейсбук, 140 милиона туийта, 5 милиона снимки, 2 милиона видеоклипове, 1.6 милиона постове по блогове и с 60 000 нови сайта, създаващи се всеки ден! Страшно много съдържание циркулира около нас. Въпросът вече е къде и как да се доберем до него. Затова и търсенето му като индустрия процъфтява и влиянието му ще нараства все повече в идните десетилетия. Разпространението на информация ще помогне на човечеството да събере колективно смелост да създаде това, което трябваше да бъде създадено отдавна: свят без глад, с взаимно уважение между хората.

Как пола и външността влияят на кариерата?

Самият факт, че съм жена във висшите управленски нива, е необичаен. Да съм жена в технологичния сектор – също. Такива като мен се броят на пръсти, още повече че съм почти 60-годишна. Но и мъже, и жени, които са се научили да се обличат подобаващо за отделните случаи, имат по-успешно израстване в кариерата си от тези, които не разбират идея- та или са решили да не обръщат внимание на това. Като жена никога няма да сбъркате с моряшко синя блуза и прекрасен гердан от бели или розови перли.

Какво ще посъветвали хората, които биха искали да се развиват в SEO попрището?

За по-малко от 20 години простата техническа SEO оптимизация се превърна в динамична индустрия, предлагаща много възможности. Маркетингът на търсенето е считан за един от най-предпочитаните избори за кариера от тези, които сега завършват висшето си образование, и от онези, които обмислят смяна на професията. Присъединете се към нас!

04.10.2011/Интервю на Станислава Петкова-Зарева