Спининг веднъж, спининг за цял живот!

2
Добави коментар
Dafne
Dafne

Знаете ли какво ще ни липсва наистина много през следващите студени месеци? Колелото! За нас то е като порцията месо (или връзката коренчета, взависимост от случая…), като огромната чанта/раница, която разнасяме, вместо гирички и, изобщо, е незаменима част от активното ни съществуване.

През зимата понякога заменяме велосипеда със ски или сноуборд, но не е същото! Обаче, да преживеем раздялата повече ни помагат заниманията по спининг.

Груповото въртене на педали в компанията на познати и непознати ентусиасти е интензивна кардио тренировка, освен това има страхотен принос за извайването на краката, както и за стягането на корема и долната част на гърба. А включването на упражнения за горната част на тялото качествено допълва програмата.

Е, вярно е, че колелото за спининг се различава значително от велоергометъра, но пък много добре имитира традиционния велосипед. Така може да се използват интервални модули за натоварване, да се добавя съпротивление, което имитира това при изкачване под наклон с истинско колело, и др.

Заниманията по спининг обикновено продължават около 45-55 минути, включително 5-минутно загряване и стречинг със същата продължителност. За такъв интервал от време жена с тегло от 60 килограма може да изгори до 400 калории, а 70-килограмов мъж – до 550.

Ако още не сте открили спининга и смятате да компенсирате лошите условия навън чрез него, имаме няколко насоки за начинаещи:

Екипировката

Спининг велосипедът позволява да използвате същите обувки, с които карате обикновено. Е, ако в града използвате пантофки (за момичетата) или обемни кецове (за момчетата), все пак ще се нуждаете от спортни обувки, които да са наистина удобни. Ако се вманиачите, което е почти сигурно, можете да се снабдите и със специални спининг обувки, които буквално се закопчават в педалите.

Относно облеклото няма строги правила – ако държите на шортите си с подплънки за повече удобство върху седалката, няма проблем. Но и всяко долнище ще ви свърши работа, стига да не е с прекалено дълги или широки крачоли. Все пак ще въртите педали, няма да се търкаляте върху постелка за йога, нали?

Имайте предвид, че при спининга се навеждате напред, точно както при професионалното колоездене. А това означава, че къс потник или тениска са по-скоро неподходящи, ако не желаете да демонстрирате перфектно оформени плочки на корема. Или т. нар. любовни дръжки.

Задължително си носете вода и не си въобразявайте, че половин литър ще ви е достатъчен 🙂

А ако се притеснявате от обилно потене, снабдете се и с кърпа. Тя ще ви потрябва, гарантираме.

inm.comТренировката

Повечето зали у нас не са огромни, т.е. разполагат с определен брой колела. За това, преди да се включите в подобно занимание, проверете капацитета на избраното място – може да се наложи да си запишете място предварително.

Най-добре е да отидете по-рано за часа, за да се представите на инструктора. Така той/тя ще има възможност да ви обясни повече за предстоящия клас и натоварването. Освен това ще нагласи височината на седалката и „кормилото“, както и разстоянието между тях.

Какви са идеалните параметри?

– По време на тренировката краката трябва да са опънати с леко сгъване в коленете.

– Предната част на колелото е най-добре да бъде малко по-високо от нивото на седалката. Така начинаещият има възможност да свикне със седалката и натоварването. С времето, „кормилото“ може да слиза все по-надолу, дори под нивото на дупето.

– Тъй като седалката може да се приближава и отдалечава от предната част, е добре да бъде нагласена индивидуално. Един от основните критерии за преценка на правилното разстояние е, при изравнени педали в седнало положение, предното коляно да е точно над педала, а подбедрицата да не минава зад него.

Не на последно място ще кажем, че е най-добре да следите инструктора, а не хората около себе си. Дори да са от редовните посетители, не означава, че изпълняват всяко движение съвсем правилно.

Не се пресилвайте в началото. Инструкторът ще ви кара да увеличавате съпротивлението по определена схема, ще ви кара да се изправяте, да правите спринтове и т.н., но това не означава, че трябва да останете без дъх на първите 10 минути. По-добре в началото се фокусирайте върху ритъма на заниманията, а след това върху съпротивлението. Само след няколко пъти ще имате възможност да следвате „водещия“ без проблеми.

А после? После ще ви е трудно да пропускате тренировка, дори и след края на зимата 😉