Трансфъгърашко шосе – тема за Румъния – Idi.bg

71
Добави коментар
diamant
diamant

Трансфъгърашкото шосе води началото си (от юг на север) от Куртя де Арджеш и продължава, преминавайки през най-високите планини в Румъния – Фъгърашките планини, които са известни като Трансилвански Алпи.

Шосето е построено в периода между 1970 и 1974 година като стратегически военен път. След инвазията на СССР през 1968 година в Чехословакия, Чаушеску построява този път, за да осигури бърз достъп на войските през планината, в случай че  СССР предприемат подобни действия и спрямо Румъния.

В изграждането на пътя, което е отнело много ресурси, са участвали главно военни сили. Използвани са около 6 милиона килограма динамит само за  западната му част и тунела, който е дълъг приблизително 0.9  километра. В процеса на строежа му са загинали повече от 40 войника.

В днешно време  Трансфъгърашкото шосе е атракция за пътуващите –  шофиращите и главно за туристите. Като се има предвид неговото изложение и надморска височина, то е отворено предимно от юни до септември.

Няколко километра след като шосето премине през  Куртя де Арджеш, започва да криволичи по планинския склон на Трансилванските Алпи. Независимо дали сте с някакъв превоз или пеша, продължавайте да следвате маршрута. Пред Вас ще се разкрият великолепни природни пейзажи, чиито сцени са бързо променящи се – от букови гори към дъбови, борови, а след това и към алпийските ливади.

Шосето преминава през дефилето на река Арджеш. След като преминете през последното село – Къпъцънени Пъмътени, пред погледа Ви ще се изправи замъкът Пойенари. Това е замъкът, който е бил реставриран, укрепен и обитаван от  Влад Цепеш, познат като граф Дракула.

Ако вперите поглед към планината, можете да видите крепостта, разположена на  отдалечена скала, висока 800 метра.

Ако сте ентусиасти и продължите да се катерите нагоре, след 4 километра пред Вас ще се изправи друга впечатляваща гледка – язовирът Видрару.

Двадесет километра след като шосето подмине язовира, започва началото на края. Непокритите дупки ще превърнат живота Ви в истински ад. А колкото по-нагоре отивате, все повече се увеличава и броят им. В някои участъци пътят може да се използва като еднолентов.

Най-накрая ще видите и тунела – най-дългият в Румъния(887 метра) – който завива наляво и отвежда под планинската верига до румънското село Paltinu. Независимо от външното състояние на пътя, отсечката, която минава през тунела, е винаги мокра. А щом излезете навън, Вие ще се  намирате на най-високата точка на  Трансфъгърашкото шосе – на 2034 метра.

Шосето криволичи и около езерото Бъля, което е с ледников произход и с чисти, леденостудени води, отразяващи планинските върхове над тях. Тук ще имате възможността да усетите движението на облаците, пропълзяващи над планинските хребети. Температурите са ниски, в по-голяма част от времето – колебаещи се около 0 C.

Покрай водопадите Бъля ще забележите лифтове, които се спускат по планината и се изкачват обратно по нея. Щом достигнете до водопадите, гледката ще Ви остави без дъх.

Ако се озовете в Румъния в периода между юни и септември,  Трансфъгърашкото шосе е вълнуващо приключение, което трябва да изживеете.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 9702 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност