Правилно дишане с йога

18
Добави коментар
nikste
nikste

4 типа дишане, които ще ви заредят с нова енергия.

Известно е, че с помощта на дишането можем да се избавим от стреса, да повишим настроението си и да се заредим с енергия. При минимум усилия.

Повечето от нас асоциират йогата с различните пози (асани), които се научават трудно. В действителност, един от важните атрибути на йогата е правилното дишането или пранаяма. Научавайки се да управляваме дишането си, ние можем да се освободим от „застоялата“ енергия и да се заредим с нова, а това означава да се ободрим.

Съществуват 4 типа дишане, всеки един от които си има своите особености и предимства. Ако искате да ги прилагате ефективно, трябва да усвоите добре всичките.

1. Диафрагмено дишане или самаврити То може да ви избави от „старата“ енергия, а също така способства за отпускането на тялото.

Вие сте легнали по гръб, ръцете ви са отпуснати върху кореми в областта на пъпа. Когато вдишвате, коремът ви трябва да се подува и да повдига ръцете ви, а когато издишате, той трябва да спада.

Не се старайте да полагате значителни усилия – по време на упражнението тялото трябва да бъде отпуснато. Опитвайте се да не движите гърдите си – движението трябва да се извършва в областта на корема. Вдишването и издишването трябва да бъдат с еднаква продължителност.

Тази дихателна техника може да се използва всеки път при наличието на стрес. Можете да я прилагате и в седнало положение.

2. Уджаи или „победно“ дишане То увеличава силата на организма и неговата издръжливост.

Вдишайте през носа, а след това издишайте през устата, издавайки шумящ звук. При следващото издишане затворете устата, но продължавайте да издавате този звук.

Звукът трябва да прилича на далечния шум на прибоя. Силата на звука трябва да бъде такава, че да го чувате само вие, но не и човекът до вас.

Правете това упражнение, когато се занимавате с йога или просто когато извършвате някакви физически упражнения.

3. Капалабати или черепно дишане То подобрява работата на храносмилателните органи и помага на човека да се избави от хремата.

Седнете и скръстете краката. Вдишайте слабо, а след това рязко издишайте през носа, при това стягайки корема си. След това го отпуснете, за да направите следващото вдишване и отново направете рязко издишване. Повторете това 10 пъти в темпо, което ви създава най-голям комфорт. Последните вдишвания и издишвания трябва да се правят по-бавно.

Практикувайте това дишане сутрин, за да са се разсъните. Ако се занимавате с йога, това дишане трябва да се прави пред началото на сеанса – за да се „включи“ организмът.

4. Нади садхана или прочистване на каналите То способства за хармоничното състояние на двете полукълба в мозъка и двете страни на тялото, а също така успокоява.

Седнете удобно със скръстени крака. Показалецът и средният пръст на дясната си ръка трябва да свиете така, че те да бъдат притиснати към дланта. Приближете ръката до лицето. Поставете безименния си пръст върху лявата страна на носа, а палецът – върху дясната. Вдишайте. Плътно затворете дясната ноздра и издишайте през лявата. След това вдишайте през нея, отворете дясната ноздра, затворете лявата с безименния с пръст и издишайте през дясната ноздра.

Този процес се повтаря бавно и внимателно 5 пъти. Той трябва да завърши с издишване през лявата ноздра. Правете това дишане, когато сте ядосани и раздразнени или не можете да заспите.