Мария Динева

3
Добави коментар
marinavvv
marinavvv

– Г-жо Динева, какви са основните акценти в предизборната програма на коалицията, която представлявате?

– Преди няколко месеца, далеч преди изборите, ние поехме ангажимент към старозагорци да направим един истински дебат за проблемите на Стара Загора. На тази база да подготвим нашата програма за управление и да предложим един добър екип който да я реализира.

Аз се радвам, че успяхме да организираме поредица от кръгли маси по проблемите и развитието на областния град, да чуем мнението и становищата на специалисти и експерти от различни области в обществено-политическия, стопанския, културния и спортния живот.

Коалиция „Съюз Стара Загора“ подкрепи независимият кандидат за кмет на Стара Загора Дамян Георгиев, издигна кметове в 11 населени места, а в 4 подкрепяме независими кандидати.

 

– Но вече се чуха гласове, които ви атакуват, че няма независими личности и независими политики. Как ще защитите вашата теза?

– Не мога да се съглася с това. Може би има някаква логика в това, че всеки е зависим от нещо, но ние имаме предвид конкретни политически и икономически зависимости. Убедена съм за себе си и като водач на листата на „Съюз Стара Загора“, че Дамян Георгиев е човек, който не е обвързан нито партийно, нито икономически, той е човек със собствено мнение и позиции, които е готов да отстоява.

 За особен успех считам, че половината от хората, които ни се довериха и влязоха в нашата листа за общински съветници, не са обвързани с никоя политическа партия. Нещо повече – в първата петица тримата кандидати са представители на гражданското общество, не членуват и не представляват партия. Ние вярваме, че това е правилната формула за управление на община Стара Загора и сме сигурни, че само независими хора  могат да бъдат истинска алтернатива на големите политически партии.

 

– Какви цели си поставяте с предизборната програма?

– Обещахме си да говорим и направим нещо реално за Стара Загора и за старозагорци. Ние искаме да живеем в един чист и подреден град с повече възможности за всички. Затова ще предложим една цялостна реорганизация в общината както в стопански така и в административен порядък. Ние искаме да:

– НАМАЛИМ МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ, с което ще облекчим  финансовата тежест на домакинствата и фирмите и ще създадем условия за привличане на инвеститори и разкриване на нови работни места.

– Ще СЪЗДАДЕМ ОБЩИНСКИ ЗВЕНА  “Чистота” И “Благоустройство”, като по този начин ще отстраним посредника в тези дейности. Разчетите, които сме направили, показват, че можем да намалим с над 3 000 000 лева годишно средствата за почистване, сметоизвозване и благоустрояване. Това е огромна сума, която сега се харчи излишно. Старозагорци плащат една от най-високите такси смет, тъй като тази дейност е дадена на концесионер. Освен това работниците в чистотата ще получават по-високи заплати, по качествено работно облекло и по-добри социални придобивки. В момента за положен 1 кв.м асфалт Общината плаща 30,60 лв., за рехабилитация на тротоарни настилки цената стига до 60,70 лв. на кв.м – това е в пъти повече от реалната пазарна цена. Сега ремонтите не вършат на парче, разделят се големи обекти за да бъдат избегнати обществените поръчки, което води до некачествени ремонти на много висока цена. За ремонти по селата за три години Общината е похарчила почти 4,5 млн. лв., а всички знаем какво е състоянието им.  

– Ще закрием звено „Инспекторат“ в общината- това е едно паразитно звено,тъй като не е ясно нито кого,нито какво проверява. Най-важното не се знае какви са следствията от неговата дейност. Другата промяна, която смятаме, че трябва да бъде направена в администрацията, е да се преструктурира звеното „Кабинета на кмета“, където сега работят 11 души с неясни задължения. От много сериозни промени се нуждае и „Инвеститорското звено“. За  три години община Стара Загора е похарчила за проектиране почти 2 мил.лева от които са реализирани проекти само за 650 хил.лева  Това са безумно похарчени пари, защото повечето от тези проекти няма да бъдат изпълнени в следващите години, а за останалите при всички случаи ще се наложи преработване и отново ще плащаме.

Община Стара Загора има едно не лошо звено за изготвяне проекти, но там нещата  куцат откъм реализация. Слабо управление на средствата и затова възстановените пари са малко. Единственият проект, който е изцяло разплатен е „ За децата на Стара Загора – с отговорност и любов“. Имаше 14 проверки и парите са възстановени като са върнати допълнително над 300 000 лв. Нито един лев не е възстановен по проекта „Калояновец- Ловец“, за който са похарчени над 2 млн. лева – не е ясно защо се случва това, макар че проектът приключи още 2010 г. По подобен начин стоят нещата и с проекта за електронното правителство, но никой не отговаря какво става. Поставям този въпрос защото това са парите на старозагорци. 

Бюджета на община Стара Загора никак не е малък, но при всички случаи се налага да бъде разпределен по различен начин. Само така могат да бъдат освободени достатъчно средства, с които биха могли, при целесъобразно използване, да се решат други по-неотложни социални нужди. Като например да се  

– ОСИГУРЯТ БЕЗПЛАТНИ ДЕТСКИ ЯСЛИ за всички деца 

– Да се осигури БЕЗПЛАТЕН ТРАНСПОРТ за всички ученици

 

– Не звучат ли твърде популистки тези обещания – Вие познавате добре администрацията като зам.-кмет в продължение на 3 г. в сегашния екип на проф. Танчев?

– Защо да е популистко – вземете например, една община Пловдив. Там от месец март детски ясли са безплатни, защо това да не стане и в Стара Загора. Като сметнахме броя на децата в ясленска възраст, стана ясно , че са необходими допълнително около 480 хил. лева, за да бъдат напълно безплатни за родителите детските ясли. Тези средства и сега общината може да си ги позволи, ако не е това безобразно харчене.

Да, познавам отвътре работата на администрацията, и считам, че това е едно от предимствата ми, които бяха използвани в подготовката на нашата програма за управление. За трите години работа в администрацията научих какво трябва , но и какво никога не трябва да се прави, което от моя гледна точка е много ценно.  

 

– На какви хора разчита „Съюз Стара Загора“, колко съветници се надявате да имате в бъдещия ОбС?

– Ние представихме пред обществеността нашите кандидати официално. Надявам се да  успеем да убедим повече старозагорци, че нашата програма е работеща в полза на града и да спечелим достатъчно места в общинския съвет, така че да се чува нашият глас.

Довериха ни се хора със знания и опит, безспорни авторитети в своята област. Основното за мен, че тези хора са независими. Бяхме свидетели 4 г. как в комисиите на ОбС хората изказват собствено мнение, а в зала на сесии гласуват под строй.Свидетели сме как лидерът на ГЕРБ при гласуване на заседание става прав, и дава знаци как да се гласува. Не е нужно да припомням и историята, отразена от тв-предаването „Гоподари на ефира“.

 

– Какво не трябва да забравя човек, когато е във властта?

– Не трябва да забравя, че мандатът има край и утре пак ще трябва да погледне хората в очите. Това е основното за мен.