Бяло, черно

20
Добави коментар
vestitel
vestitel

Училище по щастие

Нека  си представим най-простата възможна схема на живота – черно-бялата. Светът разделен на две, с ясна разделителна граница между земните Рай и Ад. Всичко е просто и ясно. Или „Да” или „Не”. Няма златна среда, няма „може би”, няма „ще видим”. Или си от едната, или от другата страна на тази разделителна линия.

И на света има само Рай или Ад. Тогава, ако попитам някои от вас къде се намират, вероятно ще ми отговорят, че са се родили в Рая, а после нещо се е случило и животът им се е превърнал в Ад. Други ще твърдят как са се родили в Ада и там са си останали. Малка част щастливци ще вярват, че са се родили и останали в Рая и още по-малка – родили се в Ада, но успели да превърнат живота си в Рай.

Тези, последните, се броят на пръсти и обикновено пишат книги за това и хората се учат от тях. Това, според мен, е най-трудния урок – където и да си, каквото и да имаш или нямаш, да се стремиш към своя Рай, към своето щастие, към своята светлина, без да се предаваш и отказваш. Да ставаш, когато паднеш и отново да продължаваш.

Но за да стане това е необходимо първо да повярваш, че има Рай, че има безусловна, има всеприемаща те любов, има щастие, има място на света, където всичко, ама всичко, винаги е наред. Има светлина. Трябва да го повярваш с цялото си сърце и душа. Когато започнеш от там, от сърцето и душата, когато го постигнеш вътре в себе си, тогава ще знаеш какво е, как изглежда, как се диша до него, какъв аромат има и после, когато го срещнеш навън, на улицата, на поляната, ще го разпознаеш.

Много момичета търсят „принца“, но сами не знаят как изглежда този принц и ако го срещнат е твърде възможно да го подминат, без да го разпознаят. Когато търсим нещо трябва да знаем какво е. Трудно се търси съкровище, което подозираме, че съществува, но нямаме представа как изглежда.

Чувам много хора да казват „като го срещна ще го/я позная, ще знам че е той/тя, ще разбера, че ме обича“. Как мили хора ще стане това, ако не знаете какво е това любов, как се обича? Запалете първо любовта у себе си, отговорете си на въпроса какво търсите и по какъв признак ще разберете кой ви обича. Аз ще ви споделя своята „тайна“:

Ако някой дойде при мен, погледне ме в очите и ми каже „Всичко е наред и всичко ще бъде наред. Повече нищо лошо няма да ти се случи“. Ако ми го каже с увереност, която да ме накара да му се доверя. Ако аз се почувствам като „добре дошла у Дома“, тогава ще съм готова да повярвам, да отворя изцяло сърцето си и да остана.

А вие? Какво ще ви накара да навлезете в Рая и да останете там, без да тичате обратно в познатия мрачен Ад на своето минало?

 

Виктория Леви-Реувен е родена преди около 50 години в София, България. От 20 години се е преселила в Израел. Тя е сертификиран life coach, завършила е всички съществуващи курсове в школата на създателката на системата SATIY (тренинг на състоянията) Натали Бен Давид, която е била и нейна лична треньорка. В допълнение Виктория е завършила и е практикувала лечение с биоенергии, конктактьорство, NPL и др. Последователно завършва и курсове по тренировки на групи и бизнес-тренинг. Преди няколко години Виктория Леви-Реувен създава и собствен бизнес под названието „Училище по щастие“, който става популярен – както в страната, в която живее, така и в страни като Холандия, Чехия, Гърция, Англия, Италия и България. Методологията, преподавана в „Училище по щастие“, се основава на методите на работа на life coaching, който от своя страна идва от света на спорта – чрез тренировки се развиват определени качества, които спомагат за постигане на предварително определени житейски цели. Виктория Леви-Реувен е доразвила и усъвършенствала, изучаваната в школата система за тренировки и е разработила собствена методика да развитие на „мускула“ за взимане на решения и избори, чрез която се постигнат бързи, ефективни и холистични резултати. Икономическото образование, което е завършила в България, ѝ помага при бизнес тренинга. Успешно придружава бизнес клиенти при създаване на нови и усъвършенстване на вече съществуващи бизнеси. Подробности може да намерите на фейсбук страницата на Училище по щастие, както и в блога на Виктория.