Уайтхевън бийч – Белия рай на Австралия (Whitehaven Beach)

119
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Плажът Уайтхевън се намира на Уитсъндей Айлънд – най-красивият и най-голям остров от едноименния архипелаг на Австралия. Дългата 7 км плажна ивица със своята нереална белота и изумрудени лагуни с кристални води направо ще ви спре дъха.

Целия остров е със статут на национален парк на Австралия и е под опеката на държавата. Този девствен рай е защитен от застрояване и по брега няма нито една постройка. Неговата чистота и натурализъм изглеждат невъзможни в съвременния свят, но са факт. Ето защо той е един от най-сниманите и присъства в челните позиции на всички класиции за великолепни плажове. От юли 2010 г., Уайтхевън Бийч е горд носител и на приза „Най-екологично чист плаж в света“, даден му от CNN. Пушенето на цигари и разхождането с домашни любимци по плажа е абсолютно забранено.

Морето там е лазурно синьо и има изобилие от коралови рифове. Пясъка на плажа се състои от 98% чист силициев диоксид, откъдето идва и ярко белият му цвят. Скалите наоколо не съдържат от него и за това се предполага, че той е донесен чрез преобладаващи морски течения в продължение на милиони години. Целия остров е изпълнен с живот – от горите до водите, а цялостната му природна красота е една незабравима картина.

В северния край на брега се намира Hill Inlet – зашеметяващ залив, където приливът и отливът създават красива смесица от цветове, образувайки лагуни по пясъка. Контрастиращите на белия пясък тюркоазени нюанси на водата определено са зрелищна гледка.

Уайтхевън Бийч е популярно място за женитба. Много влюбени двойки идват тук да се врекът във вярност.

Поради факта, че на острова няма курорти и хотели повечето посетители идват тук на еднодневна екскурзия, но веднъж заровили крака в белия пясък всички те се пренасят в рая. Ако има желаещи да се насладят на девствената природа за по-дълъг период, те трябва да отседнат на съседния остров Хамилтън. Само на малки групи организирани туристи се разрешава да опънат палатки за през нощта.

Островът е достъпен с лодки, хидроплани и хеликоптери. Много компании организират турове до плажа, с начална точка Еърли Бийч, Шут Харбър и остров Хамилтън.
Hobyto.com