Как да се избавим от пърхота?

47
Добави коментар
biliana
biliana

Често, при наличие на пърхут изпитваме досада и неудобство от реакциите на околните. Но това не е всичко!
Всъщност, появата на пърхут сигнализира за проблем на скалпа на главата. Неговото проявление може да се дължи на няколко причини:
В голяма част от случаите, пърхутът се причинява от „овален питероспорум“-една микроскопична гъбичка, която причинява изсушаване на кожата на главата, и появата на малките бели люспички.
Другата възможна причина , да имате пърхут е вследствие на нерационално хранене. Вследствие на нездравословна храна, кръвта не циркулира правилно и води отново до изсушаване на кожата на скалпа.
Третата възможна причина се крие в алергията към храни, а една от най рядко срещаните обяснения за появата на пърхут се обяснява с влошена функция на черния дроб.
За да премахнем пърхута, специалисти съветват да търсим комплексно решение.
Първо просто сменете шампоана-възможно е този, който използвате да не е подходящ за типа кожа на вашият скалп, което да предизвиква неприятен сърбеж и поява на пърхут.
За целта е нужно да елиминираме една по една причинителите на досадните люспички.
1.Използвайте противопърхутен шампоан, който е антибактериален и намалява заразяването с гъбички по кожата на скалпа.

2.Нерационалното хранене, като втора причина ще елиминирате, като балансирате хранените, които приемате. Употребявайте повече салати от пресни зеленчуци, зеленчукови супи, ядки, продукти от соя и яйца-без да прекалявате с тях.

3.При миене на косата, употребявайте хладка вода, която е една идея по-студена от тази, с която миете тялото си. След нанасяне на шампоан, добре е да направите с пръсти нежен масаж на скалпа, за да усилите кръвообращението и едновременно с това се ексфолира и епидермисът на главата.

4.В случай, че по-горе дадените съвети не ви помогнат., може да използвате и други видове шампоани против пърхут.

-Шампоан против пърхут с добавен цинк. Функцията на този шампоан е да намали скоростта на клетъчно деление на кожата на главата.
– Шампоани с добавена сяра и салицилова киселина, при което сърбежът е намален, косата става по-лъскава и лесно се почистват малките бели люспички.
-Лечебен катранен шампоан, който намалява нарастването на клетките, което беше едно от обясненията за поява на пърхут.

Народната медицина също дава решения против пърхут. Такива са например използването на настойка от лайка, коприва и кора от дъб за втриване в кожата на главата.

Каквито и методи за премахване на пърхута да използвате, не забравяйте че при постоянна грижа за косата, пърхут няма да се появи.