Кръвно налягане

18
Добави коментар
imagination
imagination

Кръвното. Кой не е бил изненадван неприятно от този неочакван гост? Кого лекарят по една или друга причина не е накарал да загуби почва под краката си с думите „имате кръвно“? Такъв човек е щастлив. И все пак и здравият е добре да познава опасностите на кръвното налягане, да може да се предпазва от усложнения и да предвижда проблемите.

Какво е кръвното налягане?

Кръвното налягане е точно това, което звучи. То е налягането, натискът, който кръвта под напрежение упражнява върху кръвоносната система и нейните съдове.

Защо кръвта е под налягане?

Това е естествени физически и физиологичен процес. Сърцето е помпа и то периодично изтласква потоци кръв в една относително затворена кръвоносна система. Отделно тази кръв трябва да се движи и тя често се влива от големи съдове с широк разрез и голяма вместимост към такива с по-тесен разрез и по-малка вместимост. Това също дава ефект върху налягането. Не на последно място, изпомпването, натискът, напрежението карат кръвоносните съдове да реагират, променяйки еластичността си. Аортата, поемаща входящия кръвен ток, се разширява и налягането в нея се увеличава. Това налягане тя се старае да уравни, придвижвайки кръвта напред, към местата с по-ниско налягане.

Разбира се, по-лесно би било на аортата, вместо да „разпрати“ кръвта по цялото тяло, моментално да се свие и да върне кръвта в сърцето. Но за да не се случва това, се грижат семилунарните клапи, които не допускат обратния ток (както и някои механизми на свиване).

Какво разбрахме дотук? Кръвното е нормално явление в организма на живия човек. Основен негов двигател е сърдечният мускул, но немалко влияние му оказват и съдовете. Кръвното създава условията за нормално кръвообращение. Видно е, че то и варира, че при свиване на сърцето е най-високо, а после, с разпределянето на кръвта надолу постепенно намалява, до следващия удар. Но как става това, какъв е точно механизмът?

Систола и диастола

Помпената функция на сърцето най-грубо казано се реализира посредством свиването и разпускането на предсърдната камера. Моментът на пълно свиване, когато сърцето е изпомпило най-много кръв, се нарича систола. Моментът на максималното отпускане на сърдечния мускул се означава като диастола. Систолата и диастолата представляват нормалният сърдечен ритъм. Изхождайки от елементарните физически познания, следва да предположим, че систолното налягане е най-високото, а диастолното – най-ниското и между тези моменти кръвното плавно спада.

Спадът не е съвсем плавен. Явно му влияят много фактори, като включването на аортните клапи и различното свиване на големите кръвоносни съдове. Но принципът остава такъв. Горната граница се нарича систолично налягане, долната – диастолично и между двата момента налягането спада, колебателно, но с ясна тенденция надолу. Разликата между систолично и диастолично налягане се обозначава като пулсово налягане.

Описаният тук механизъм мери налягане, познато ни като артериално кръвно налягане. Това е, което имаме на предвид, когато говорим за „кръвно“. Уредът, с който се мери артериалното кръвно налягане се нарича сфигмоманометър и има различни форми, но най-познатата ни е слушалката с манометър и лентата с помпичка, с която се увива мишничната артерия.

При нормален, здрав възрастен човек границите се приемат 120 torr за систолна и 80 torr за диастолна (друга разпространена мерна единица е милиметри живачен стълб, mmHg, приемана за равна на тази). Разбира се, допустими са и малки отклонения, но това е, към което по принцип се придържаме.

Кое е определящо за кръвното налягане?

Съгласно направените изводи, два са основните фактора, които влияят на артериалното кръвно налягане:

Минутен обем на сърцето.
Периферно съпротивление на кръвоносните съдове.

Минутният обем на сърцето е свойство, което отразява връзката между ударния обем на сърцето и честотата на сърдечните съкращения. Тоест, получихме три основни фактора:

ударен обем на сърцето;
честота на ударите;
съпротивление на кръвоносните съдове.

Какво ни говори кръвното налягане и каква е връзката му със спорта?

Съгласно разгледаните връзки, по кръвното налягане може да разберем някои ориентири за състоянието и работата на сърдечния мускул. Разбира се, тези ориентири все още нищо не значат и е добре веднага да бъдат последвани от кардиограма, за да се установи точният източник на смущения в работата на сърцето. Активно спортуващият влияе на кръвното чрез спорта по два основни начина:

Постепенно увеличаване на ударния обем на сърцето, като при това еластичността на малките кръвоносни съдове не се или се променя слабо.
Краткосрочно или периодично увеличаване на честотата на сърдечните съкращения за минута.

И двете изменения по принцип влияят на систоличната граница – тази, която отразява активната работа на мускула, свиването му. Диастоличната граница по принцип се променя от честотата на свиванията – ускорен пулс, и от промени в обема и еластичността на кръвоносните съдове, тъй като те са постоянен и пасивен източник на напрежение върху кръвта. При тренирани лица с уголемяване на сърдечния мускул горната граница може да се качи до 200 torr, дори и повече, но за кратко време.

Трябва да отбележим, че по принцип такова повишение е нежелателно и подобни явления са патологични. Но спортът все още не е обяснение за промененото кръвно. Внимавайте. Всяка трайна промяна в кръвното налягане трябва да се проследява. Тя може да се крие в сериозни заболявания, смущения в работата на сърцето и други органи, проблеми с хомеостазата и други. За целта след като еднократно сте отчели промяна, добре е да проследите кръвното още поне няколко пъти и да запишете резултатите в календарче. Най-добре това да се случва по два до три пъти на ден и записаните резултати да се консултират с лекар.

Високо кръвно налягане

Високото кръвно (вдигане и на двете граници на налягането) най-често се смята за идиопатично, т.е. заболяване без установена причина. По принцип за категорично високо се счита налягане над 130/85 за постоянно. Признаци, че имате високо кръвно, са замайване, световъртеж, гадене, раздразнителност, безсъние, стягане на тила, кръвотечение от носа. Често обаче е и безсимптомно. За да се установи причината за високо кръвно, трябва да се назначат редица допълнителни изследвания, включително и триглицериди, холестерол, кръвна захар, урея, мозък и вътрешни органи.

Това означава, че високото кръвно е допълнителен симптом на редица заболявания, като диабет, проблеми с бъбреците и сърцето и други. Даже и когато такива заболявания не са на лице, е добре кръвното да се коригира. Приема се, че за дълги периоди то е опасно. Увреждат се сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците, очите и други органи. Заболяването има и клинична изява – инсулти и инфаркти и други. Лекува се пасивно – с диета, избягване на сол, подправки и други, или активно – медикаментозно, в по-изразените и продължителни случаи.

Ниско кръвно налягане

Ниското кръвно по принцип се приема за по-малък проблем от високото. Също като него е често идиопатично и хронично. От ниско налягане причернява пред очите, треперят ръцете, губи са равновесие, има световъртеж. То е и честа причина за припадък. Опасност тук са строгите диети, обезводняването, обилна кръвозагуба при менструация и други. За понижено налягане при мъжете се счита такова на и под 100/60, а при жените 95/60.

Деца или тинейджъри са предразположени към временно, възрастово понижаване на налягането, което, комбинирано с рестриктивни хранителни режими може да стане опасно. Основно и важно е дългосрочно да се повиши приема на течности, краткосрочно му влияе например кафето. Ниското кръвно може да е признак на заболявания, като анемия и сърдечна слабост, сепсис или хормонални отклонения.

Дългосрочно то влияе на кръвния ток, намалявайки храненето на мускулните, мозъчните и другите клетки в организма. Добра терапия срещу ниското кръвно налягане е спортът. Съществуват и други тесни разновидности на промени в кръвното, като сближаване на горна и долна граница и раздалечаването им. Това са патологични случаи, най често свързани с конкретни заболявания, изискващи лекарска намеса.

Влияния с медикаменти и диети

Широк спектър медикаменти и суплементи влияят на кръвното. Всъщност то е елемент на хомеостазата, който изключително лесно се влияе от медикаменти, и дори от храни и напитки. Много от често използваните медикаменти във фитнеса могат да променят кръвното налягане. Медикаментите, използвани за отслабване, като кленбутерол и ефедрин директно повишават кръвното налягане. Специално ефедринът се използва пряко с това си приложение и в медицината при отслабване на сърдечната дейност.

Тонизиращите напитки, базирани на гуарана или кофеин също повишават кръвното налягане. Резките спадове на тестостерона след хормонален цикъл могат да повишат кръвното, ако и по принцип да се приема, че тестостеронът влияе благотворно. Връзката между креатина и високото кръвно се счита за доказана по много параграфи – натоварване на бъбреците, задържане на вода и други.

Някои терапии, като например тази с хормон на растежа пък могат да доведат до намаляне на кръвното. При високо кръвно трябва да избягвате диета, богата на мазнини, солените храни, кофеина, преяждането, колбасите, боб, гъби, ряпа, газирано и някои подправки като хрян, горчица и други.

При ниско кръвно избягвайте алкохола и увеличете приема на течности. Можете да използвате умерено забранените неща в случаите на високо кръвно. Не можем да разгледаме всички случаи и взаимодействия. Само е добре да знаете едно: нормалното кръвно е основен фактор за работата на Вашия организъм, за храненето и функционирането на клетката. Дори само със спорта вие вече стресирате леко този баланс.

В случай, че по един или друг случай проблеми с кръвното все пак се явят, най-добре преустановете суплементите и хормоналните терапии и се старайте да преодолеете проблема. Не го ли направите, ще получите краткосрочен ефект върху мускулите и визията си, но и дългосрочен върху Вашето здраве и организма Ви, който по един или друг начин пак ще се отрази и на бъдещите ви резултати и физическо състояние.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Модератор на форума и BB-Team автор от 2005 г. С интерес в сферата на медицината и физиологията. С опит в спортове като езда, фехтовка, някои бойни спортове и др., но постоянната му любов си остава фитнесът, силовите спортове и всичко свързано с тях. Привърженик на балансираните режими, противник на крайностите, освен когато не е наложително.