Остров Тавеуни – Градината на Фиджи

45
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Тавеуни е истински природен шедьовър – рай за авантюристите, романтиците и идеалистите. С неподправената си красота, богат растителен и животински свят и магнетично пасторално излъчване, остров Тавеуни е вечно цъфтящата градина на Фиджи.

Островите Фиджи съвсем заслужено попадат в класацията за най-екзотични острови в света. Красотата им е толкова пленителна, че през 1966 г. вдъхновява един от първите производители на американски парфюми Джозефин Катапано да създаде дамския аромат „Фиджи“ за модната марка Ги Ларош (Guy Laroche), който днес се радва на световна слава. А туроператорите не пропускат да препоръчат островите Фиджи на всички младоженци и любители на водните спортове, тъй като тази дестинация наистина съчетава в едно романтиката, приключенията и удоволствията.

И макар името Фиджи да е събирателно за общо 330 острова, вниманието и туристическия интерес привличат трите най-големи от тях – Вити Леву (където се намира столицата Сува), Вануа Леву и обектът на нашата виртуална разходка днес – Тавеуни, по-известен сред местните жители като „Градината на Фиджи”.

Прякорът си това райско кътче дължи на комбинацията от безкрайни бели пясъчни ивици, идеални за разходка по залез слънце, гъста и разнообразна растителност, изпъстрена с редки цветя, девствени тропически гори, огласяни от песните на екзотични птици, кокосови насаждения и скрити от погледа водопади. А 1/3 от територията на Тавеуни (която не е никак голяма), е заета от Националния парк „Боума”, обявен за Световно наследство. Не е ли това същинска екзотична градина?!

От всичко казано до тук, вероятно ще възкликнете: „Остров като остров, това го има навсякъде!” Но не бързайте. Тавеуни има и други привилегии пред останалите си екзотични събратя. Нека погледнем, например, местоположението му. Третият по големина сред островите Фиджи лежи точно на меридиана, който разделя земното кълбо на Източно и Западно полукълбо (т.нар Антимеридиан) и който като продължение на Гринуичкия меридиан се приема като граница за смяна на датите. Има форма на пура, разполага се във водите на Тихия океан, северно от Нова Зеландия и източно от Австралия, лесно достъпен е от всички краища на света и има пряка връзка по вода и по въздух с останалите населени острови Фиджи. Друга отличителна черта на Тавеуни е вулканичният му произход. Образуването му е резултат от активност на дъното на океана, а в най-големия кратер на повърхнността (на 800 м. надморска височина) днес се намира една от най-популярните атракции на острова – езерото Тагимаусиа. Наоколо има още около 150 вулканични конуса, които разчупват релефа и оформят най-високите точки на острова. Именно плодородната вулканична почва на Тавеуни, в комбинация с обилните валежи, благоприятстват виреенето на богатата тропическа растителност и ежегодни реколти от кокосови орехи, таро, маниока, кава-кава, ананаси, банани, плодове и зеленчуци, което по още един начин оправдава прякора „Градината на Фиджи”. Не е за пренебрегване и фактът, че макар да е един от най-младите сред островите Фиджи (едва на около 2000 години), Тавеуни има дълга културна история. Коренните му жители някога се славели като най-свирепите войни и канибали, заради което враговете им често завършвали живота си в казана. Днес местното население е не повече от 15 000 души, разпределено в 12 курортни села и други 30 по-малки селища. Най-големите от тях са едноименното Тавеуни, Сомосомо – Накара и Уайево, разположени по северното крайбрежие на острова. Превърнати в луксозни курорти, те предлагат всички удобства на цивилизования живот – различни по вид магазини, сладкарници, пекарни, ресторанти, болница, здравни клиники, пощенска станция, интернет кафе и всякакви обществени и туристически услуги.

Вероятно ще ви направи впечатление, че въпреки популярността си като топ туристическа дестинация, Тавеуни има силно консервиран пасторален характер. Над 90 % от територията му е защитена в природни резервати или се обработва от фермери. На много места се издигат параклиси или малки църкви, а вилите със сламени покриви и затворените почивни комплекси са деликатно приютени между високите палми. Всичко е някак подредено и ненатрапчиво. В повече са само райското спокойствие, екзотичната атмосфера и опияняващият аромат – основната притегателна сила на острова. Кои са основните атракции на остров Тавеуни? Природата, природата и пак природата! Не пропускайте да се разходите из Националния парк „Боума”, където ви очаква още едно от чудесата на острова – водопадите Боума. Те са три на брой, с височина съответно 24, 15 и 10 м. и са идеално място за пикник, плуване и слънчеви бани. Можете да разгледате парка с малка кола под наем, а можете и просто да тръгнете пеша по някоя от пътеките, за да се докоснете до всички редки растения, които ви заобикалят.

В северния край на Тавеуни се намира селището Матей, където е летището, а в южния – селището Вуна, разполагащо с училища, старчески дом и ферми. От особено значение за острова е селището Уайрики, защото там се намира Католическата църква на Светия Кръст – най-старата постойка на Тавеуни. Строежът на величествената бяла сграда започва през 1888 г. по инициатива на френски свещеници. Тя отваря врати 4 години по-късно, за да бъде разрушена от ураган през 1895 г. и бързо възстановена скоро след това. Това, което отличава този храм от обикновените църкви е, че вътре няма пейки, а поклонниците седят с кръстосани крака на пода. Наоколо бдят статуите на Дева Мария, Иисус Христос и 12-те апостоли, а от камбанарията се разкрива зашеметяваща гледка към океана и зелената шир. И днес, всяка неделя в нея се провежда литургия, но на фиджийски език.

Разгледайте и природния резерват „Лавена Бийч”, Морския парк „Уайтабу”, кораловите рифовете Рейнбоу и водните каскади във вътрешността на острова. Отдайте се на гмуркане в дълбините, където ви очакват подводните съкровища на Тавеуни, включете се в направата на съдове и битови вещи или пък  потърсете уединен плаж за романтични моменти. В Градината на Фиджи има всичко. Просто трябва да го откриете.

18. 10. 2011 / Цвети Тошева