Рок дъщеря

2
Добави коментар
merunka
merunka

Съдбата на Франсис Бийн Кобейн е предопределена още с раждането ѝ. Тя ще остане в музикалната история и ще бъде преследвана от прожекторите винаги, просто защото родителите ѝ са рок икони. Франсис е единствената дъщеря на гуруто на 70-те Кърт Кобейн и „мръсната блондинка“ (както е озаглавена книгата ѝ) Къртни Лав.

Наричана „дете на грънджа“, младата Кобейн оправдава публичните очаквания, че ще бъде толкова луда и толкова пропаднала като родителите си. Ексцентричната ѝ майка се боде с хероин, докато е бременна с нея, а баща ѝ се друса непрестанно наоколо, докато е бебе. За нейно щастие Франсис не се ражда с вродена наркозависимост, противно на всички очакванията, но наследява бунтарския дух на родителите си и сините очи на баща си.

Франсис е отгледана от баба си, а детството ѝ преминава в пълна медийна изолация. Докато расте, майка ѝ се бори със своите зависимости и преминава през леглата на куп рок звезди. Животът ѝ е секс, наркотици и рок енд рол, а малката ѝ дъщеря не се вписва добре в този сценарий. През 2010 година обаче Франсис е разделена окончателно от майка си по правен път, а според запознати с живота ѝ, двете вече контактуват единствено в социалната мрежа Twitter.

Детето на грънджа  не обича да е център на внимание и целенасочено избягва медийните изяви. Светската суета не я блазни, а напротив, смята че за да бъдеш известен, трябва да си направил нещо значимо. Може би оттам се ражда и желанието ѝ да следва страстите си. Преди няколко години се пробва последователно като художник и младши журналист на списание Rolling Stone. И някъде между тези творчески развихряния, Франсис дебютира с изложбата Scumfuck, представена напълно в пънк духа, който изпълва личността ѝ. Това се случва през 2010 година, а по това време тя е на крехката 18-годишна възраст. Контрастно с младите ѝ годините, изображенията в изложбата са изключително емоционални и силни. Под псевдонима Fiddle Tim, тя представя едни мрачни и нещастни черно-бели андрогенни, затлъстели и анорексично слаби образи, които изразяват огледално вътрешните ѝ чувства.

Наскоро Франсис се прояви и като фотомодел, заставайки пред обектива на Еди Слиман. В черно-бялата фотосесия тя показа на света, освен колко много впечатляващи татуировки е събрала по себе си, че камерите я обичат. Днес тя е млада и талантлива, а само по големите ѝ тъжни очи можем да видим всичките чувства, които е таила през годините.

Франсис Бийн Кобейн е дете на музиката, свободата и бунтарството. От нея можем да очакваме всичко. Просто, защото не се стреми към изкачване на славни върхове и шумен лъскав живот, противно на останалите холивудски наследнички Парис, Марис и компания.