Физиология на човека

1
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

     Физиологията на човека е биологична наука, която изучава процесите протичащи в човешкия организъм на различни нива – клетка, тъкан, орган, система, както и взаимодействието на отделните системи помежду им. Тя най общо казано изучава единството и взаимодействието на структурите изграждащи човешкия организъм, както и адаптацията и взаимодействието с околната среда. Тъй като дейността на отделните клетки, тъкани, органи и системи е съгласувана, за да може организма да функционира като едно цяло, то и физиологията се дели според нивото на което се разглежда на: клетъчна, тъканна, органна, системна и организмова. Човешкото тяло е единна саморегулираща се система, в която всички клетки, тъкани, органи и системи са в непрекъснато взаимодействие и нарушението във функциите и регулацията на някоя част от тази единна система, води до нарушение във функциите и на други части от системата. Резултатите от това водят до болест или дори смърт. За да бъде разбран механизма на възникване на болестните процеси и за да могат те да бъдат коригирани и повлияни чрез външна намеса, то трябва да се познават процесите и взаимодействията протичащи в клетката, междуклетъчните структури, тъканите, органите и системите, както и повлияването им от взаимодействието с околната среда и начина на живот на всеки индивид. Изобщо физиологията е една от основните и най-важни медицински науки. Тя използва за развитието си основно методите на наблюдението и експеримента.

     С развитието и напредването на медицината се оформят все повече дялове на физиологията като например: обща, специална, сравнителна, трудова, спортна, авиационна и космическа, психофизиология, възрастова и др. Накратко физиологията е необятна и динамично развиваща се наука, тъй като динамично се променя заобикалящата ни околната среда (в голяма степен благодарение на нас самите). Тя ни дава яснота за процесите протичащи в организма, както и за причините и последствията от тези процеси и по този начин ние сме в състояние да подпомагаме или коригираме тези процеси, когато излизат извън норма и водят до болести или застрашават живота на индивида.

В този раздел без да претендираме за изчерпателност ще се опитаме да ви запознаем с някои дялове най-вече на общата физиология. Надяваме се, че ще  бъде интересно и полезно да научите как функционира нашия организъм и какви невероятни и сложни процеси протичат в него. Знаейки какво и как се случва в човешкото тяло, бихме могли да си бъдем полезни и да се опитаме да живеем така, че да не нарушаваме единството и баланса на процесите, които природата така съвършено е създала и по този начин да се радваме на здраве и дълголетие. Пожелаваме Ви приятно пътешествие из необятната и безкрайно интересна и тайнствена „страна” наречена ФИЗИОЛОГИЯ!