Екстракт от Златен корен

1
Добави коментар
NasStudio
NasStudio

Екстракт от Златен корен
Адаптоген и тоник на мускулна и нервна система
Свойствата на Родиолата са познати на хората от дълбока древност. Като растение се открива предимно във високите планински зони в Централна Азия, Европа и Северна Америка, а до нас достигат сведения за употребата му от различни традиционни медицински школи. Всички те потвърждават свойствата на Златния корен да ободрява тялото, като гони умората.
Какво е Златен корен (Rhodiola rosea)?
Билката Rhodiola rosea е известна с много имена – Златен корен, Розов корен, Вейка на Аарон и други.
Причината за това е, че се среща по високите планински местности на четири континента.
Растението е двусемеделно, от семейство Дебелецови. Расте на височини до 2 300 метра.
Обичайната височина на стръковете е 5 до 35 сантиметра, има наситеножълт цвят и силно олистено стебло.
Какво наричаме екстракт от Родиола розеа и какво е есенциално масло?
Както подсказва едно от имената на растението, корените са тази част, от която се правят екстрактите, макар да не липсват и екстракти с цветове.
Полезните съставки могат да бъдат извлечени в спиртни екстракти или сухи екстракти, както и в есенциални масла (само цветове).
Есенциалните масла се използват предимно дерматологично в козметиката, а спиртните и сухите екстракти – орално, като могат да бъдат намерени на пазара на хранителни добавки.
Какво съдържа екстрактът и есенциалното масло от Родиола розеа?
В есенциалното масло от цветовете на родиолата се съдържат 86 съставки, сред които най-изобилни са: монотерпенни хидрокарбони, монотерпенни алкохоли, правоверижни алифатни алкохоли.
Една от ключовите ароматни молекули е тази на гераниола. Други ароматни вещества са геранил формат, геранил ацетат, безил алкохол, фенилетил алкохол.
В екстракта (водно-алкохолен) са открити много и различни вещества – повече от 50.
По важни сред тях са: монотерпенни алкохоли и техните гликозиди, цианогенни гликозиди, фенилетаноиди, фелинпропаноиди, флавони, арил гликозиди, проантоцианидини, деривати на галиевата киселина и разбира се, росиридол.
Билката Златен корен съдържа редица уникални за нея вещества, както и някои идентифицирани и на други места, на които могат да бъдат отдадени ценните й ефекти.
Засега се смята, че активният клас вещества, уникален за родиола розеа е този на „розавините“. Тук преобладават полифенолите.
Розавините обхващат: роазвин, розарин, розин, салидрозид, р-тирозол, родионизид, родиолин, розиридин.
Според наличните изследвания водеща роля в адаптогенните и тонични свойства се отдава на две вещества – родиолозид и тирозол, понеже са реализирали биологична активност, приложени самостоятелно.
При все това се наблюдава взаимоусилващ ефект, когато целият клас розавини се използва заедно.
Освен характерните активно розавини, в родиолата се съдържат и фенолни антиоксиданти – проантоцианидини, кварцетин, галиева киселина, хлорогенна киселина и кампферол.
Какво трябва да знаете за употребата на билката Златен корен?
Днес златният корен се използва по цял свят като билков тоник и адаптоген, заедно с други билки и гъби с подобни свойства: жен-шен, елеутерокок, мака, муира пуама, рейши.
Адаптогените са група билки и гъби, за които натуропатите, практикуващи холистична медицина казват, че гонят умората, като подобряват състоянието на телесната хомеостаза.
Класическата медицина и фармацията не успяват да дадат точно определение за това какво е „адаптоген“ и какви свойства следва да притежава дадено растение, за да бъде класифицирано като такова.
Това недоразумение между класическа и холистична медицина тепърва ще бъде разрешавано с помощта на проучвания.
За какво се използва и какви здравословни ползи носи екстрактът от Родиола розеа?
Златният корен е използван традиционно в билколечението на Северна Европа – Исландия, Норвегия, Швеция, Русия и други европейски страни като средство за „тонизиране“, което се бори с появата на умора, за предотвратяване и облекчаване на боледуване от общ характер (настинки/грип), предпазване от инфекции и като сексуален стимулант.
Руски учени в бившия СССР класифицират родиолата като „адаптоген“ за пръв път, с обяснението, че екстрактът от растението подпомага тялото да се адаптира към промени в средата на живот – студ, жега, инфекции, физически стрес, надморски височини.
В китайската народна медицина златният корен се е използвал и все още се използва като алтернатива на жен-шена.
Това подтиква много производители и търговци на билкови добавки да я маркетират като „новия жен-шен“ в САЩ, ЕС и в Азия.
На билката се придават следните свойства:
борба с умората;
подобряване на менталните функции;
общо подобряване на здравето;
сексуален стимулант и при двата пола;
подпомага физическите и спортните изпълнения.
Не всичко от гореописаното обаче е потвърдено с изследвания.
Доказани ползи при хора:
Подобряване на менталните функции – доказано въздействие с двойно сляпо изследване при хора, които са показали подобрени възможности да смятат наум след 2 седмици употреба. Проведено е в бившия СССР;
<Борба с умората – доказано въздействие при военни, с двойно сляпо проучване в период на стрес, индуциран чрез физическо изтощение и недоспиване. Проведено е в СССР;
Подобрява спортните и физическите изпълнения – малко двойно сляпо проучване в Белгия потвърждава ефекта при упражнения с аеробен характер.
Доказани ползи при лабораторни животни:
Височинна болест – изследванията предполагат, че екстрактът от златен корен облекчава симптомите на височинната болест.
Химиотерапия – изследвания при плъхове показват предпазващ черния дроб ефект при плъхове, подложени на химиотерапия и приемащи екстракт от златен корен в добавка.
Подобряване на имунитета – сравнително нови изследвания при мишки показват модулиране и подобряване на имунния отговор след употреба при успоредна употреба на екстракт от златен корен.
Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на екстракти от Златен корен?
Няма познати странични ефекти. Не са докладвани странични ефекти при проучванията с хора.
Въпреки това употребата на родиола не е препоръчителна за бременни, кърмещи жени и малки деца, заради липсата на изследвания, които да гарантират безопасността й.
Кой и в комбинация с какво не бива да приема екстракт от Родиола розеа?
Няма известни взаимодействия с други вещества. Няма противопоказания от такъв характер.
Източник: тук
Ключови думи :
билка,
златен корен,
Автор : от интернет
Четена : 922
Дата : 02 October 2011

 

Най-четени

Архив статии