Как да преодолеете безсънието

1
Добави коментар
NasStudio
NasStudio

Как да преодолеете безсънието
Сънят е един от най-важните процеси в живота ни. Колко успешно се справяме с всичко, което вършим през деня зависи от това дали сме спали добре през нощта. Някога имали ли сте проблеми да се концентрирате през деня, защото се прекарали цялата нощ във въртене и мятане в леглото? Предлагаме ви някои съвети, които могат да ви помогнат да преодолеете безсънието.
За да функционират нормално, телата ни се нуждаят от почивка. Ако не спите достатъчно, съвсем скоро ще започне да се проявява ефектът от това. Ако не успявате да компенсирате съня, който сте изгубили през нощта, и ако спите в продължение на една седмица с 2 часа по-малко отколкото би трябвало, тялото ви ще се нуждае от много повече от една нощ добър сън! Разпознавате ли някои от следните симптоми?
проблеми с паметта и концентрацията;
спад в нивата ви на работоспособност;
раздразнителност;
периоди на сънливост;
сутрешни главоболия;
лошо настроение;
тромавост …
Ако страдате от някои от тези проблеми, вероятно сте от хората, които дължат на телата си много сън, а това може да доведе след себе си дългосрочни последствия.
Това са няколко съвета за по-добър сън:
Внимавайте какво ядете преди лягане. Опитвайте се да избягвате стимулиращи снаксове и напитки няколко часа преди сън. Точно толкова лошо е и да си легнете гладни, защото празният ви стомах може да ви държи будни през цялата нощ. Препоръчително е да вечеряте поне два часа преди лягане.
Преди да си легнете се насладете на чаша топъл билков чай, с който да успокоите съзнанието си и да приканите сладките сънища.
Ако чаят не ви помогне, опитайте с естествен лек срещу безсънието. Най-успокоително и релаксиращо действие имат растенията валериан, лайка, маточина, пасифлора и жълт кантарион.
Опитайте с медитация или с добрата стара техника на броене на овце. Лесните упражнения за дишане също могат да ви предложат по-добър сън. Вдишайте през носа за в продължение на три секунди и издишайте в продължение на около три секунди. След това спрете за момент и продължете. Повторете упражнението няколко пъти.
Препоръчителни са редовните физически упражнения, а една кратка разходка преди сън също може да е от полза. След спортуване се насладете на топла вана, която ще отпусне тялото ви и ще ви накара да ви се доспи.
Ако имате много тревоги, за които не можете да спрете да мислите вечер, пишете за притесненията си в бележник или дневник.
Пуснете си тиха музика или оставете радиото включено. Можете да си пуснете и диск с релаксиращи звуци като шума на океан, песента на птички или свиренето на щурчета.
Опитайте с алтернативна медицина. Ароматните масла допринасят за умственото и физическото благосъстояние. Проучвания сочат, че най-релаксиращ ефект имат ароматните масла от лавандула, лайка, бергамот, сандалово дърво и мандарина.
Пробвайте с акупунктура или овладейте техниката за акупресура и си я прилагайте.
Стените на спалнята ви трябва да бъдат боядисани в пастелни цветове.
Най-важно обаче е да се наслаждавате на живота. Ако отделяте време за себе си, грижите се за себе си и мислите положително, ще спите и по-добре.
Ключови думи :
безсъние,
сън,
Автор : от интернет
Четена : 515
Дата : 20 September 2011

 

Най-четени

Архив статии