Откриха едноклетъчни великани в Марианската падина

1
Добави коментар
MIGHTY
MIGHTY

Морските дълбини продължават да смайват учените. Океанолозите от американския институт „Скрипс” отново откриха странни и загадъчни същества на дъното на най-дълбоката падина на Земята – Марианската, която слиза цели 11 км под морското равнище.

Експедицията в Тихия океан събра образци от местната флора и фауна, които след това бяха изследвани в лабораториите на института. Сред тях бяха намерени същества, които оцеляват на рекордната дълбочина от 10,6 км – място, където не попада никаква слънчева светлина и налягането е толкова високо, че никое друго живо създание не би оцеляло. Най-интересни от екстремните дълбоководни обитатели се оказаха гигантските амеби. 

Тези удивителни същества, които учените нарекоха ксенофиофори, доста се различават от амебите, които изучаваме в училище – миниатюрни едноклетъчни организми, които могат да се видят само с помощта на микроскоп. Гигантските амеби обаче достигат размери от 10 сантиметра! 

Уникалните мега-едноклетъчни ще бъдат подробно изследвани, за да се разбере по какъв начин са еволюирали до такива грамадни размери. 

ВСИЧКИ НОВИНИ – ТУК