Телефонни продажби » Увеличаване на продажби и привличане на клиенти

2
Добави коментар
BizBlog.BG
BizBlog.BG

Въпреки че мнозина смятат, че основният канал за комуникация и бизнес вече е интернет, личните и телефонните продажби все още работят.

Даже повече, ако говорим за ефективност на продажбите, то подреждането по ефективност е:
1. Лични продажби
2. Телефонни продажби
3. Онлайн продажби

Днес искам да поговорим за телефонните обаждания (телемаркетинг).

Това е един много ефективен начин да напомним на нашите клиенти за нас. Нови продукти, акции, разпродажби, усещание след последната покупка – това са само няколко от поводите за обаждане.

Не забравяйте за основните правила на телефонните обаждания, т.н телефонен етикет.

Първо попитате клиента дали му е удобно да говори точно сега. Иначе има вероятност да получите обратен ефект – раздразнение и яд от страна на клиента.

Опитайте да установите човешки контакт – поговорете за нещата, които не са пряко свързани с вашето обаждане. Например, попитайте го дали е доволен от последната покупка направена при вас, дали има проблеми, нужда от съвет, или пък обратно – той да иска да сподели нещо.

Сега вече можете да кажете и вашето предложение. Клиентът ще бъде доста по-склонен да го изслуша, отколкото ако го нападнете веднага.

Като последен етап трябва да му предложите да направи КОНКРЕТНО действие. Например – да дойде във вашия офис, да посети вашия сайт. Но не просто да дойде, а да дойде в „сряда в 11:00″. Това ще позволи на клиента да направи някакво планиране. А и ще получи индивидуално внимание.

Предложете му да ви звънне, ако няма да може да дойде. Това в някакъв смисъл ще го накара да се почувства задължен. След такова предложение брой на отказани срещи сериозно ще намалее.

Като цяло това е една много голяма тема. Планирам скоро да подоготвя много материали специално за телефонните продажби – книги, уебинари и естествено един хубав курс. Очаквайте скоро.

С пожелания за успехи в бизнеса,
Даниил Дукат

PS: Повече нформация за увеличаване на продажби можете да намерите в курса „Секретни механизми на Големите продажби и Тълпи от клиенти“ – http://bizblog.bg/products/sales_training/