Природата в помощ на здравето

57
Добави коментар
boreca6
boreca6

Природата в помощ на здравето

health.bg
26-10-2011

Интервю с д-р Надя Ганчева, специалист по китайска медицина.

Д-р Ганчева, модерната или народна медицина са водещи в Китай? Китаецът много рядко ходи на лекар. Дребните неразположения ги лекуват вкъщи с домашни средства, но билките присъстват и в менюто им, това е начинът им на хранене. Когато се чувстват отпаднали, ще си вземат корени, те се продават, варят супи. Непрекъснато имат някакви чайове, правят отвари. Така че те отиват в болница, когато имат сериозно заболяване.

При нас е обратното. Българинът обикновено търси билки, когато е много зле, когато традиционната медицина вече не може да помогне. И се започва една трактовка на билките, че някоя от тях е панацея, че лекува всичко, и хората хукват да я купуват. Аз работя всеки ден за това хората да използват хранителните добавки в ежедневието си разумно, балансирано, за да могат да поддържат здравето си, а когато нещата наистина станат сериозни, трябва да се търси лекар. Конвенционалната медицина си има своето място и не може да се замести. Трябва да се радваме, че тя напредва и благодарение на нея някои заболявания дори вече не съществуват. С кои продукти от Изтока ние, българите, бихме могли да поддържаме здравето си? Най-важни са равновесието, балансът. Още от даоистката традиция на Китай билките се разделят на класове. Най-висшият клас са тоник билките. Те са предназначени за поддържане на човешкия живот, за неговото удължаване. Няма друга нация в света като китайската, която толкова да се занимава с дълголетието. В тоник билките влизат жен-шенът, астрагалът и др. През 1957 година ги отделят като билки адаптогени, които нормализират физиологичните функции по неспецифичен начин и имат противоположно действие.

Има ли храни или подправки, с които можем да подготвим организма си за предстоящия сезон? Джинджифилът е много важен в този сезон, черният пипер също. Подходящи са подправките като куркума, кардамон. Въобще тези, които усилват кръвообращението. Много полезни са зеленият чай с джинджифил, цейлонски чай с всички подправки. Той наистина е мантра за здраве, защото може да пресече настинката, като спира патогенните микроорганизми на повърхността. Трябва да ги локализира на ниво кожа, да не навлязат към вътрешните органи, защото тогава може да се появят заболявания като бронхит, ще стане пневмония. И затова в този преходен сезон организмът трябва да се затопля с чайове, съдържащи астрагал, жен-шен.

бутони за социални мрежи