Антония Първанова на посещение в Кипър

2
Добави коментар
gudachev
gudachev

Антония Първанова на посещение в Кипър

27 Октомври 2011 | 10:09

Никозия, Кипър /КРОСС/ В петък и събота д-р Първанова ще бъде на работно посещение в Кипър. Визитата се организира няколко месеца преди страната да поеме ротационното шестмесечно председателство на ЕС през юли 2012г. и има за цел да запознае евродепутатите с културно-историческото наследство на острова.

 

 

Д-р Първанова ще присъства на почетна църковна церемония в чест на 71-вата годишнина от отказа на Кипър през 1940г. да позволи на фашистките италиански войски да влязат в страната. Тя ще се срещне и с делегация от кметове на окупирани общини и кипърски бежанци.

 

Основната част от програмата на визитата е посещение в окупираната част на Кипър. Българският евродепутат ще види на място многобройните примери и доказателства за систематичните опити от страна на окупаторите да заличат гръцкото историческо, религиозно и културно наследство. „Умишленото унищожаване на древни паметници и исторически забележителности, премахването и незаконната продажбата на исторически фрески и мозайки от религиозни обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО, превръщането на църкви в джамии, хотели и складове, както и промяната на имената на исторически забележителности, градове и села, са само малка част от примерите, доказателство за провеждането на една силно тревожна политика, която е в нарушение на международното право и международните конвенции. Такива практики не би трябвало да бъдат толерирани от официалните власти на страна, кандидат-член на Европейския Съюз“, заяви д-р Първанова.

 

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.