Празнични прояви на учениците и учителите в СОУ” Неофит Рилски” Банско

1
Добави коментар
blagoevgradinfo
blagoevgradinfo

Открит урок по родолюбие на тема „Будителите на Банско” проведоха учениците от 5 и 6 клас

С поредица от празнични прояви учениците и учителите в СОУ” Неофит Рилски” честваха 1 ноември – Ден на народните будители и патронен празник на училището. Открит урок по родолюбие на тема „Будителите на Банско” проведоха учениците от 5 и 6 клас под ръководството на преподавателя по история и цивилизация Мария Савова. Урокът бе изнесен в историко-етнографския комплекс „Радонова къща”. Родолюбието бе тема на още един урок с участието на рецитатори и певци от художествената формация „Банскалийчета” с ръководители Елка Здравкова и Христина Кадева.
Музейните обекти в града бяха посетени от всички класове. От беседите на екскурзоводите учениците научиха интересни факти за живота и делото на будителите.
Учениците от началния курс проведоха вечер на будителите в къщата музей „Никола Вапцаров”. В стихове и песни малките възпитаници на училището показаха, че са достойни наследници на своя патрон.
В 7 а клас своето мнение за будителите днес учениците изразиха в есета. Най-добрите намериха място на училищно табло.
В класните стаи на специални кътове е подреден снимков и текстов материал, свързан с празника.
Посещението на седмокласниците в Народния театър „Иван Вазов” се превърна в неповторимо изживяване, а постановката „Хъшове” предизвика истински възторг у младите зрители.
Пред паметниците и паметните плочи на книжовници, просветители и революционери бяха положени цветя.
През почивните дни се състояха екскурзии и походи до свети за българската история места.