Окончателно: БСП загуби Смолян

1
Добави коментар
user24
user24

понеделник, 31 окт 2011 г. 10:41 ч.

Николай Мелемов от ГЕРБ е новият кмет на Смолян, показват данните при обработени 100% протоколи в ОИК. Червената Дора Янкова загуби на балотажа.

Николай Мелемов, издигнат от ГЕРБ, е новият кмет на Смолян. Той спечели с резултат 52.92%.

За досегашнита кметица Дора Янкова гласуваха 47.08% от избирателите, съобщи председателят на ОИК-Смолян Татяна Михайлова при обработени 100% от протоколите от СИК.

С 1363 гласа повече кандидатът на ГЕРБ Николай Мелемов победи на втория тур Дора Янкова.

„Това е наказателен вот за Дора Янкова. Не пожела да чуе проблемите на хората, отсъстваше често. Градът след нейното управление беше съсипан – едно управление, което като пипалата на октопода беше завзело целия град.“, коментира по-рано в ефира на TV7 един от загубилите на първи тур кандидати Зарко Маринов от „Синята коалиция“.

„Пред Мелемов стоят много тежки дни и месеци – Смолян е с рекордна задлъжнялост, над 3 милиона просрочени задължения, над 10 милиона заеми. Много тежко състояние на местния бизнес. Той трябва да започва от утре, за да вдигне Смолян на крака, и ще има нужда от подкрепата на много политически сили, включително и от нашата.“, допълни „синият“ политик.

За разлика от Смолян, левицата запази позиции в другата си крепост – Перник.

Там след драматични обрати по време на изборния ден, в крайна сметка битката спечели досегашната кметица Росица Янакиева (БСП).  Загубилата надпреварата кандидатка от ГЕРБ Ирена Соколова  е поздравила съперницата си и й е пожелала успех при управлението на общината.

Подкрепата от правителството ще бъде линията и в предстоящото ми управление – така както и било досега, обясни по-рано в живото студио на TV7 Янакиева. Имаше спекулации, че съм кандидатът на ГЕРБ, но аз никога не съм била ренегат, оставам си с БСП, уточти ня.

В близките дни трябва да се заемем подготовката за зимното поддържане на пътищата в общината, каза тя. Предстои сериозна работа по идващия в края на януари европейски фестивал, допълни Янакиева и изброи още, че трябва да се търси решение за проблемите с училищата, с детските градини.

След балотажа, който се проведе в девет от десетте общини в област Смолян, вече са ясни и кметовете на всички общини.

Община Чепеларе избра за кмет Тодор Бозуков от ГЕРБ с 60.20% от гласовете.

Доспат преизбра своя кмет Антим Пържанов от ГЕРБ с 54% от гласовете на избирателите.

Златоград също преизбра Мирослав Янчев от ГЕРБ с 50.23%.

В Община Девин избраха за кмет Цветалин Пенков от Коалиция БСП – Обединена социалдемокрация с 51.72% от гласовете на местните жители. Нов кмет има и Мадан. Фахри Малайсенов от ДПС спечели балотажа с 59,76% от вота на избирателите.

В Неделино Стоян Беширов, издигнат от БСДП, е избран за нов кмет на общината с 2498 гласа.

В Борино преизбраха за кмет Октай Алиев от ДПС с 57.71% от гласовете

на избирателите. Новият кмет на Рудозем е Румен Пехливанов от БСП, събрал 4020 гласа от жителите на миньорската община.

В община Баните още на първи тур убедително спечели досегашния кмет Райчо Данаилов.