„Котаракът в чизми“ тушира американския боксофис, Tintin стартира с $56 млн. извън САЩ

3
Добави коментар
Avtora
Avtora

„Котаракът в чизми“ тушира американския боксофис, Tintin стартира с $56 млн. извън САЩ

от Avtora.com | 31.10.2011 | 15:29

Компютърно генерираната анимационна адаптация на приказката за Котарака в чизми от Шарл Перо, базирана на фантастичния свят на блокбъстър поредицата Shrek, оправда очакванията и дебютира под No.1 в северноамериканския боксофис в последния уикенд на октомври.

С приходи от продадени билети на стойност $34 млн., високобюджетната 3D лента на Крис Милър, в която главният герой е озвучен от Антонио Бандерас, постави нов рекорд за уикенда на Хелоуин. В случай, че предварителните цифри се потвърдят, Puss in Boots ще подобри постижението на Saw 3 с около $400 000.

Глобалният боксофис на филма, чието интернационално разпространение включва още три държави извън северноамериканския континент, е в размер на $51 млн., което се явява около 40% от вложения за реализацията му бюджет.

Според маркетинговия шеф на DreamWorks Animation, Ан Глоуб, филмът има потенциала да запази доброто си представяне и през първите седмици на ноември, тъй като подранилият сняг в източните територии на САЩ е отказал не малко семейства с интерес към лентата да напуснат домовете си, за да отидат до кинотеатрите. Тези, които са го сторили, са оценили видяното с A- (при максимална оценка от А+), по данни на CinemaScore, затвърждавайки мнението на критиката.

Салма Хайек, Зак Галифианакис, Били Боб Торнтън и Гийермо дел Торо са сред останалите дубльори на героите от Puss in Boots, който ще направи своята премиера у нас на 23 декември и ще бъде озвучен на български.

Обратно – новият филм на Стивън Спилбърг, „Приключенията на Тинтин 3D“, най-напред ще дойде в България – на 4 ноември 2011 г., докато американските киномани ще трябва да почакат още близо два месеца до Коледа. The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn, сред чиито продуценти е Питър Джаксън, стартира много силно в 19-те държави, в които получи разпространение през изминалия уикенд, инкасирайки близо $56 млн. Лентата получи изключително позитивни рецензии от критиката, на базата на които Metascore й поставя средноаритметичен рейтинг от 86/100.

Не така стоят нещата с първия от другите два нови филма от топ 10, поставен на трето място в актуалния американски боксофис, непосредствено зад бившия No.1 Paranormal Activity 3. Заснет с инвестиции от около $40 млн., научнофантастичният трилър „Дилъри на време“ (In Time) с участието на Джъстин Тимбърлейк и Аманда Сейфрид, чиито герои населяват дистопичен свят, в който богатите могат да си купят безсмъртие, а бедните са обречени да се разделят с живота си на 25, стартира с приходи от $12 млн.

Едва 36% от рецензентите са оценили In Time в позитивен тон, което е с 20% под рейтинга на The Rum Diary – петият най-касов филм през изминалия уикенд. Заснет с бюджет от $45 млн. – с около $10 млн. по-малко от хонорара на изпълнителя на главната роля – Джони Деп, за участието му в „Карибски пирати 4“, The Rum Diary е инкасирал едва $5 млн. „Въпреки, че ни се иска цифрите да бяха други, ние сме горди от този филм и смятаме, че чрез него отдаваме почитта си към Хънтър С. Томпсън по подобаващ начин“, казва се в изявлението на Боб Барни – основна фигура в продуцентската компания FilmDistrict.

С аванс от около $300 000, пред The Rum Diary е поставен римейкът на Footloose, а със същата сума пасив на шесто място се намира бившият No.1 „Жива стомана“. The Three Musketeers, The Ides of March, Moneyball и Courageous оформят челната десетка на американския боксофис за изминалия уикенд, а през предстоящия в битка за челните позиции ще влязат премиерните заглавия Tower Heist с Бен Стилър и Еди Мърфи, The Son of No One с Чанинг Тейтъм, Ал Пачино и Жулиет Бинош, и коледната комедия A Very Harold & Kumar 3D Christmas със звездата от „Как се запознах с майка ви“ Нийл Патрик Харис.

 

Галерии

Котаракът в чизми (Puss in Boots)

Звездите зад Shrek Forever After

Shrek Forever After (2010)