Ваканция – как да си отпуснем и да релаксираме качественно

1
Добави коментар
NasStudio
NasStudio

Ваканция – как да си отпуснем и да релаксираме качественно
Подгответе се за нея!
Усещането, че ваканцията ви приключва твърде бързо често е последствие от недостатъчно планиране, лош избор на място или просто от неспособността ви да се отпуснете и да релаксирате. Не се тревожете – можете да избегнете всичко това. Нашите прости съвети ще ви помогнат да изживеете перфектно тазгодишната си ваканция!
Отпуснете се
Най-добрият път към релаксираща ваканция е да я започнете отпуснати. Във времето преди ваканцията се уверете, че спите и почивате достатъчно, а и не забравяйте за физическите упражнения. Така ще дадете начало на ваканцията си отпуснати и пълни с енергия – което е гаранция, че ще се насладите още повече на свободното си време.
Съветът, който току що прочетохте, вероятно е в пълна противоположност на това, което обикновено правите преди ваканция.
И вие ли сте от хората, които искат да свършат множество задължения и задачи на работа, както и да свършите милион други неща преди да отидете на почивка?
Успокойте се; решете какво трябва да направите преди ваканцията и какво може да изчака докато се върнете, а след това използвайте времето, което току що си освободихте, за да се отпуснете.
Уверете се, че имате спирачки
Преди ваканцията се опитайте бавно и постепенно да изключвате мозъка си от ежедневния стрес. Вземайте си една или две почивки на ден, излизайте сред природата или правете нещо, което ви кара да релаксирате. Не е нужно тези почивки да бъдат много дълги, особено ако не разполагате с много време: дори и да са половин час или по-малко, те ще ви помогнат да се пренастроите за ваканцията много по-лесно.
Кажете не
Важно е да осъзнавате, че ваканцията е предназначена за вас – не за работодателя, родителите, приятелите ви или който и да е било друг. Можете да кажете не без да изпитвате угризения, ако някой от тях иска да му свършите някаква работа преди да заминете.
Мислите ли си, че е по-добре да свършите всички останали задължения преди ваканцията, за да можете да си почивате по-лесно след това?
За съжаление обикновено става точно обратното. Колкото повече се натоварвате през последните дни преди ваканцията, толкова по-трудно ще ви бъде да се отпуснете. Наистина ли искате да провалите почивката си?
Планирайте ваканцията си!
Разберете какво мислят другите
Избраната дестинация може да звучи като райско кътче, но почивката ви е прекалено ценна, за да поемате рискове. Ако не можете да откриете сред приятелите си някой, който да може да ви даде съвет или мнение за избраната от вас дестинация, можете да проверите предимствата на интернет пространството. На практика няма хотел, апартамент или друго място за почивка, за което в мрежата да няма изразени мнения.
Открийте информация на сайтове, които съдържат мнения на пътуващи и туристи и разгледайте туристическите форуми – лесно ще откриете мечтаната дестинация за вашата ваканция!
Купете си туристически наръчник
И вие ли мислите, че купуването на туристически наръчник за избраното място за ваканция е загуба на пари? Това изобщо не е така; за няколко евро можете да получите изключително полезна информация за забележителностите, които не трябва да пропускате, информация за работно време, което ще ви спести много време, и не на последно място, информация за цените, което ще ви спести много повече пари от сумата, която ще похарчите за самия наръчник!
Уверете се, че имате резервен план
Пътуването може да е непредсказуемо: винаги нещо се обърква, въпреки че това не е толкова разстройващо при ваканция, защото сме много по-адаптивни и отпуснати от обикновено. Но губим ценно време да планираме всичко отначало. Опитайте се да губите колкото се може по-малко време от ваканцията си и планирайте дейностите предварително. Не забравяйте да вземете под внимание и мястото, за да не губите много време за транспорт.
Мислете внимателно
Новите предизвикателства са чудесни и трябва да ги предприемаме по-често – но не превръщайте почивката си в ново предизвикателство. Ценните една или две седмици не са най-добрата възможност да разберете дали ви допада избраното занимание. Пътуване с маунтийн байк звучи добре, но след ден или два може да осъзнаете, че това не е за вас и че по време на почивката си се измъчвате вместо да си почивате. Не би ли било по-добре да проверите дали ви допада подобен вид занимание през някой приятен уикенд?
Новите предизвикателства трябва да са предвиждат за кратки пътувания през уикендите. Насладете се на ваканцията така както смятате за най-добре!
Ограничете дестинациите
Не позволявайте да прекарвате половината от ваканцията си в колата, във влак или в самолет, пътувайки от едно място на друго! Ако е необходимо, ограничете списъка с местата, които искате да посетите и да видите. По-добре е да пътувате по-малко и да се забавлявате повече – това със сигурност ще остави повече спомени в съзнанието ви отколкото посещенията на многобройни туристически атракции, които много често изобщо не са интересни!
Забравете за всичко!
Забравете за мобилния си телефон
Помните ли времената, когато нямахте мобилен телефон? И все пак сте успели да оцелеете? Времето на вашата ваканция може да е подходящият период да се отърсите от всичко. Първите няколко дни може да се чувствате малко безпомощни, но в крайна сметка ще усетите пълна свобода.
Ако не можете просто така да оставите телефона си у дома, поне го изключете и го включвайте само веднъж на ден, за да проверявате дали не се е случило нещо, което да изисква неотложно вниманието ви.
Уредете всичко преди ваканцията
Ако знаете, че сте се погрижили за всичко, можете наистина да се отпуснете и да се наслаждавате на ваканцията си.
И така, уверете се, че сте осигурили някой отговорен човек, който да изпразва пощенската ви кутия, да полива цветята ви и да храни домашния ви любимец. Пригответе всички документи за пътуването предварително, открийте карти и обменете пари, ако е необходимо. Колкото повече планирате предварително, толкова по-малко работа ще имате по време на ваканцията – и тя наистина ще е само за удоволствие …
Мислете само за ваканцията си!,
Вероятно най-важният съвет за идеална ваканция: изключете ежедневието си. Важно е да знаете, че ще трябва да правите компромиси по време на ваканцията. Не забравяйте, че адаптирането е ключът към спокойната почивка. Не забравяйте и че не сте на работа – не е нужно дните ви да бъдат подредени и използвани до последната секунда!
Трябва само да се фокусирате върху истински важния аспект: ваканцията е времето, в което можете да си починете и да прекарате малко време с онези, които обичате.
Весела ваканция!
Ключови думи :
спа,
здраве,
ваканция,
Автор : Цвети
Четена : 573
Дата : 31 October 2011

 

Най-четени

Архив статии