Мюрен – алпийски рай

46
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Дестинация: Мюрен – Швейцария;

Със своите спиращи дъха панорамни гледки, мултифункционални спортни съоръжения и неподправена автентичност, Мюрен оправдано печели всички туристически комплименти – швейцарско съвършенство, планинско бижу, алпийски рай! Идете и се убедете сами.

Мюрен е типично алпийско градче и все пак различно в доста отношения. То е едно от малкото населени места в Швейцария, до които не може да се стигне с моторно превозно средство (заради географското си разположение). Освен няколкото електрифицирани съоръжения за свръзка с близките туристически обекти, на територията му не е позволено ползването на никакъв друг транспорт. До Мюрен ще ви отведе или 3-часовият планински маршрут, или влак от намиращия се в долината град Интерлакен. Но бъдете сигурни – преходът и усилията си заслужават.

Разположен на 1650 м. надморска височина върху живописна тераса в швейцарския кантон Берн и разкриващ удивително красива панорама към величествения масив Айгер – Мьонх – Юнгфрау, курортът Мюрен е еднакво предпочитан (и очарователен) и през зимата, и през лятото. Изобилието от маркирани пътеки, извори със студена планинска вода, превъзходни ски-условия и уютни дървени постройки с пъстроцветни веранди, са само част от причините туристите да го избират за своя почивна дестинация.

Кои са другите? На първо място фактът, че Мюрен е най-високо разположеното, постоянно обитавано селище в кантон Берн, което се разраства и разцъфтява от фермерска общност до проспериращ алпийски курорт благодарение на туристическата индустрия. От посрещането на първите туристи през 1911 г. до днес, са построени общо 52 км ски писти с 14 ски лифта, периферни трасета, маршрути за спускане със шейни (много популярен спорт в Мюрен) и бобслей, няколко големи спортни центъра с олимпийски басейни, игрища и зали, и ледена пързалка (която през лятото се превръща в голф игрище).

Но всичко това не е случайно – зимните спортове имат дълга история и несравнимо значение за развитието на живота и стандарта в Мюрен. През 20-те години на XX в. тук се състоят първите официални състезания по ски алпийски дисциплини в областта, а някои от тях се провеждат и до днес. Типичен пример е най-големият ски шампионат по ски за аматьори в света – „Инферно”, включващ обиколка през града, Гигантски слалом и спускане.
14-километрова ски писта ще ви отведе и до друга емблематична атракция в околностите на Мюрен, която привлича посетители от цял свят – връх Шилтхорн (висок 2970 м). Или по-точно не той, а комплексът „Пиц Глория“ с въртящ се ресторант, построен на най-високата точка.  Във форма на космически кораб, свързан с градчето чрез въжени лифтове, и разкриващ 360-градусова панорамна гледка към над 200 планински върха, той се превръща в основна сцена на действие на продукцията от 1969 г. „В тайна служба на Нейно Величество“ (част от вечната сага за Джеймс Бонд).

И наистина, гостите на Мюрен са готови да сменят няколко кабинкови лифта до „Пиц Глория“, само за да видят къде е бил ситуиран филмът, да се „снимат сред облаците“ на терасата и да си поръчат специалитета на заведението – десертът „007“. Естествено не трябва да забравяме сувенирите, които се продават в магазина на партера (под ресторанта), както и услугите на професионален водач, който да ги върне обратно в Мюрен… пеша.

Самото курортно градче има постоянно население от около 450 души, а фактът че в и около Мюрен няма превозни средства (онези, които се ползват са много малко на брой и могат да се управляват само от местните) и пътища за автомобили, го прави идеалното място за тиха ваканция и практикуване на всякакъв вид туристически и спортни занимания.

За сметка на това, липсата на обществен транспорт се компенсира от изключително добре устроена мрежа от въжени линии и пешеходни пътеки, които ви дават възможност да се насладите на цялото великолепие на това алпийско курортно селище – стари дървени къщички, украсени с цветя, магазини за ловни трофеи и антики, ски мероприятия и спортни забави, приличащи на същински фестивали. Навсякъде ви очакват  топли хотели и гостоприемно отношение. А най-хубавото е, че условията и съоръженията са мултифункционални, т.е безкрайната ски писта от зимата, изскачваща ви чак във висините, се трансформира в идеално гладка алея за колоездене през лятото.

Естествено, като оставим настрани курортните и спортни достойнства на града, като всяка самоосъзнала се общност, и жителите на Мюрен държат на културните и духовни ценностти. Те поддържат собствено училище и цели две църкви – протестантска и католическа. Вероятно първо ще забележите католическата, тъй като тя се намира не далеч от лифт станцията, встрани от главния път към гарата. Можете да влзете по всяко време през деня и да запалите свещ. Интериорът не изпъква с нещо особено, ноименно в тази простота се крие красотата на храма. А от терасата на входа се разкрива още една впечатляваща панорамна гледка.

Хубавото в Мюрен е, че лесно и удобно можете да стигнете до почти всяка точка от панорамата, на която не спирате да се любувате. Попитайте местните за водопадите Трюмелбах, намиращи се в планинските недра в долината Лаутербрунен, често наричана „Долината на 72-та водопада”. Те носят разтопената вода от ледниците на Юнгфрау до долината и са единствените в света ледникови водопади, достъпни под земята чрез специално изградено трасе от лифт, галерии, тунели, пътеки и площадки.

Направете си разходка до селцето Гимелвалд, където ви очаква друга изключителна „колекция” от дървени къщи и стопански постройки, вземете лифта до връх Алмендхубел (1907 м.) и се насладете на красивата гледка докато се припичате на своеобразната тераса под жарките планински лъчи, поспрете и на станция Бирг (на 2577 м) по пътя към „Пиц Глория”, където трябва да се прекачите на друга въжена линия. Вдъхвайте свежия въздух, наслаждавайте се на природнитре красоти, които не спират да се сменят пред погледа ви като филмова лента (но от реално събитие) и взимайте максимума от онова, което ви се предлага.

01. 11. 2011 / Цвети Тошева