Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Мания в здравословните напитки СМУТИ

53
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

   Смути е напитка (от английски smooth – „гладък, равен“) заради хомогенната структура., направена от плодове, зеленчуци и други продукти с помощта на миксерили блендер ,с добавен лед,което го прави изключително предпочитана напитка през летните дни и за хора, които спазват диети или просто искат да се хранят здравословно!

 

 

 

 

Консистенцията,цвета  и температурата зависи от личните предпочитания на консуматора.

 

 

Според заклетите привърженици на смути в една чаша се поместват първото, второто и третото ястие за деня. Така че за 10 минути човек може например да изпие своя (пълноценен!) обяд. Не само бързо, но и полезно !

Новата идея  за здравословна напитка заместител на едно хранене,вече завладя редица известни хора, които бързо лансираха и направиха популярна напитката и предлагат различни рецепти за нея.

Една от най-любимите и популярни рецепти е: банан, ягоди,киви, ананас, йогурт, овесени ядки и лед. В напитката може да се добавят по желание протеини и всякакви други предпочитани плодове,а също и кафе. Диетичен вариант е и спанак с мляко.

В диетологията отдавна се смята, че течната храна е подходяща за отслабване: диетата е нискокалорична (1600 калории дневно), белтъчните добавки способстват за зареждането на организма с енергия, а самият процес на приготвяне на миксовете носи удоволствие и наслада.

Смята се , че тази мощна антиоксидантната напитка снабавя  тялото с достатъчно енергия и витамини по време на диети и спорт.Мнозина залагат и на спорната от здравна гледна точка теория, че от студени напитки се отслабва повече, защото тялото гори калории да ги затопля. За предимство пред фрешовете се броят съдържащите се в гъстата пюрирана напитка фибри, които улесняват метаболизма.

 

 

 

Смутито е братовчед на шарбата, шербета, урдуто – традиционни за Изтока и Средиземноморието плодово-млечни напитки. Роднина е и с френското сорбе.

Мнозина приписват авторството на „течната храна“ на фермерите и бодибилдърите, но всъщност  новото питие най-често се приписва на Стив Кахнау, който е страдал от алергия и в началото на 70-те години той отворил своето първо „здравословно“ кафене, където продавал смути.

Сега обаче тази напитка завладява света и в много заведения се предлага вместо закуска,дори вече и в България, все по-често на улицата могат да се срещнат хора с високи чаши в ръцете,отпиващи от своето СМУТИ.

 

ЗАЩО СМУТИ Е ТОЛКОВА ПРЕДПОЧИТАНА НАПИТКА?

 

1.Защото се приготвя изключително бързо !

2.Защото е изключително полезна напитка:

Използват се продукти,като: плодове,зеленчуци,билки,мляко,протеини,мед,ядки,които са източник на витамини,минерали,фибри,белтъчини и много други жизнено важни за здравето ни съставки.

Няма термична обработка на продуктите,така се запазва цялата им здравословна полза.

 

 

КАК ДА СИ ПРИГОТВИТЕ СМУТИ?

 

Продуктите са плод на вашето въображение,като разбира се е важно преди да бъдат нарязани и поставени в блендера,да бъдат измити и почистени от костилките.

След ,което биват пасирани ,като се прибавя мляко ,сок или вода до достигане на желаната гъстота.

Ако е необходимо може да се добави за подслаждане мед или натурални подсладители ,като стевия.

В зависимост от сезона ,може да прибавите кубчета лед  и да ги натрошите, докато не се превърнат в еднородна маса, която прилича на сняг.

 

ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПРОДУКТИ ,ОТ КОИТО СЕ ПРИГОТВЯ СМУТИ-ГО ПРАВЯТ ЕДНА ИСТИНСКА ВИТАМИНОЗНА БОМБА!

 

Прочети още :