вода за уста „Елудрил“

4
Добави коментар
Stella_Bashewa
Stella_Bashewa

след почистване на зъбен камък, стоматолога ми изписа вода за уста „Елудрил“. След седмица ползване по повечето ми зъби се появиха кяфяви петна, като никога преди това не съм имал такива. След проучване открих, че това вероятно се дължи на активната съставка Хлорхексидин. част от страничните му ефекти, за които не е упоменато на опаковката са:

„Страничните ефекти, които най- често притесняват нашите пациенти са оцветяването на зъбите и езика, на композитни възстановявания и по- рядко на парене и промени във вкусовите възприятия. Петна се получават по- често при пациенти, които имат по – големи натрупвания на неотстранена плака. Важно е да се знае, че хлорхексидин- индуцираните оцветявания не са свързани със засягане на здравето на гингивата и другите орални тъкани. В тази връзка може накратко да се обясни механизма на оцветяване от хлорхексидина. Счита се , че оцветяването на зъбните повърхности е резултат от химични съединения, които се образуват при взаимодействието на захари и аминокиселини. Тази реакция се нарича неензимна реакция на потъмняване. Такава реакция се осъществява при потъмняване на някои храни като ябълки и картофи. Механизмът на потъмняването се описва също като резултат от локална преципитация между свързаният със зъбната повърхност хлорхексидин и хромогени, намиращи се в хранителните продукти и напитки като чай, кафе, червено вино и др.Оцветяванията , които предизвиква хлорхексидина са екзогенни , жълто- кафяви и могат да се отстранят с щателна клинична орална хигиена.“

Сега излиза, че заради минималното ми количество зъбен камък ще се наложи да се подлагам отново на процедури. За момента се опитвам да премахна петната с избелваща паста за зъби.

Ако някой има опит със справянето с подобен проблем, нека сподели.