Kokona: Свинско руло с карамелизирани моркови и лук

3
Добави коментар
Kalina_Malina
Kalina_Malina

Чудих се вчера, какво да направя от килограм свински бут, хем да е нещо различно, хем да е вкусно! Реших да е руло, макар безформеното месо да не позволяваше да приготвя именно това, ама нали съм упорита :Р
Честно казано, не бях приготвяла карамелизиран лук, та Пепи ме светна и реших , че това ще е днешното ястие. Получи се страшно вкусно и бе излапано на момента. 🙂
Ето и рецептата:

1 кг свински бут
500 г моркови
500 г лук
3-4 скилидки чесън
100 мл вино – ползвах Розе
1 с.л. соев сос
1 к.л. бял смлян пипер
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 с.л. царевично нишесте
50 мл олио

Отделно за месото: малко сол, бял смлян пипер и олио при печене

С ножа оформих горе долу месото, за да придобие леко правоъгълна форма и да мога да навия на руло. Тук там при изрязването отделеното месо нарязах на много ситни хапки.

Нарязах морковите на ивички, а лукът на кръгчета, сложих всичко в тиган заедно с малките късчета месо, скилидките чесън нарязани на ситно,  мазнината, солта, пипера, соевия сос и виното.

Оставих да къкри, докато остане само на мазнина и плънката добие по-тъмен цвят. На финала добавих захарта, разбърквах минута- две и добавих размито в малко студена вода царевично нишесте.

Разбърках за минута да се сгъсти и отстраних от котлона.

Оформеното месо за рулото поръсих със сол и бял смлян пипер. Сложих от плънката в средата, навих го и насуках с дебел конец, отново поръсих отвън със сол и бял смлян пипер.

Сложих в тавичка, долях вода – около 1 ч.ч, добавих и малко мазнина, около 2-3 с.л. и сложих във фурната на 220 градуса да се пече. От време на време отварях и поливах със соса.
На тази температура ми отне 1 час печене. Когато бе готово, добавих останалата плънка в тавата и оставих за още 10 мин във фурната.

Извадих, отстраних конеца, разрязах на порции и сервирах. Много, много вкусно! Определено ще го приготвям пак 🙂

Това е! Хубав и слънчев ден на всички!:)