Решено: Глоби за работници без трудов договор | Новини

1
Добави коментар
Hish
Hish

Да се въведат глоби за служители и работници, които работят без трудови договори, решиха синдикати, работодатели и правителство.

Социалните партньори обаче не се споразумяха в какъв размер да са санкциите за некоректните работници и къде да отиват събраните средства.

Според Божидар Данев от Българската стопанска камара (БСК) партньорите спорели за това дали глобата да бъде определен процент от заплатата, или да е в размер от 20 до 300 лв.

Ако се наложи такава „широка“ санкция обаче, ще се създадат условия за корупция, смята Данев.

От БСК предлагат и събраните от такси и глоби средства да отиват в републиканския бюджет, а оттам да се разпределят според конкретните нужди.

КНСБ предлага глобата да е в размер на 10% от минималната работна заплата, а според КТ „Подкрепа“ наказанието трябва да е обвързано с пропуснатите осигурителни ползи.

Така според предложението на Константин Тренчев работникът ще се наказва „формално“, защото санкциите от глоби да се събират в социален фонд, а парите от него постъпват в НОИ като осигуровки.

Крайното решение по размера на глобите предстои да бъде взето на следващи заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

До сряда правителството ще бъде готово с предложението си за увеличение на пенсиите, което ще се разгледа най-вероятно на следващата среща между работодатели, синдикати и правителство на 15 ноември.

http://dnes.bg