Лечение с китайски топки

15
Добави коментар
sa6eto
sa6eto

Целта на китайската медицина е общото здраве на човека и развитието на хармоничните му връзки с Вселената. Организмът е единна цялостна система от вътрешните органи и тяхното отражение във вид на енергийни точки върху човешкото тяло. 

Появили се през XIV век, по време на управлението на императорската династия Мин, отначало китайските топки на здравето били достъпни само на избрани. Ползвали ги в обучението в бойни изкуства, постигайки невероятна ловкост и сила на ръцете и способности, позволяващи да натрупват и съхраняват енергията. Скоро било забелязано, че всекидневните упражнения с китайските топки на здравето подобряват кръвообращението, нормализират налягането, стабилизират работата на нервната система и като цяло благоприятно влияят върху психическото и физическо състояние на човека. Изработвали ги в град Баодин – кухи стоманени топки с камбанки вътре в тях, които звучали различно, затова ги наричали ревящият Дракон и пеещият Феникс и именно техните изображения най-често нанасяли върху полираната или емайлирана повърхност на топките.

Натрупаният днес опит на китайските лекари се подтвърждава от сложни уреди, способни да уловят работата на енергийните канали и фините материи.

Според традиционната китайска медицина болестта се причинява от блокаж на енергията Чи, която тече по определени потоци в човешкото тяло. По дължината на тези потоци се намират точките за акупунктура на различните органи. Ръката има много висока концентрация на такива точки. Когато топките се трият върху дланта, те стимулират точките, активирайки Чи, който да започва да тече по тялото.

За заниманията с китайските топки на здравето няма възрастови ограничения, нито противопоказания. Често се препоръчват на съвсем малки деца за развитие моториката на ръцете, което от своя страна е свързано с умственото развитие на детето. В условията на всекидневен стрес и психическо натоварване всеки може да намери 10 минути, за да се освободи от умората и напрежението.
Топките на здравето се изработват и от яспис, мрамор, планински кристал, обсидиан. Все пак най-широко разпространени са топките от нефрит. Те успокояват, спомагат хармонизацията на Ян. Полезни са за хората с излишна Ян-енергия.

Упражнението с топките за медитация стимулира циркулацията на енергията Чи и на кръвта. Ето защо, според традиционната китайска медицина, така се постигат много положителни ефекти за здравето на тялото. Подобрява се енергийния поток, което въздейства положително върху настроението. Китайските топки помагат при състояния на депресия и стрес.